• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läraren Emilia Friberg berätta om vad hon utsatts för av elever i skolan. Foto: Kristian Östlund/SVT

Läraren Emilia i Uppsala har hotats av elever i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio lärare upplever våld och hot i skolan. Det visar en ny undersökning av fackförbundet Sveriges Lärare.

– En elev kastade en fylld städhandske på mig och hotade med att bränna ner skolan, säger grundskolläraren Emilia Friberg i Uppsala.

Den nya rapporten från Sveriges Lärare visar att sex av tio lärare under det senaste året har upplevt våld eller hot om våld på jobbet.

Samtidigt har Arbetsmiljöverket fått in fler anmälningar om hot och våld i skolan under 2023. Det handlar främst om verbala hot men även fysiskt våld som slag och sparkar.

– Vi ser att det har varit en ökning, säger Kristian Hanson som är sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Läraren: Elever stod och skrek

Grundskolläraren Emilia Friberg i Uppsala har arbetat som lärare i åtta år, och hon känner igen sig.

– Eleverna försöker sätta spelreglerna även för oss vuxna, säger hon.

Emilia Friberg efterlyser mer personal runt eleverna i skolan. Enligt Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala, pågår en satsning för fler vuxna i grundskolan.

– Vi har väldigt mycket att göra på den fronten, men just nu gör vi en satsning där vi vill få fler vuxna att arbeta runt barnen och ungdomarna, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala.

Kartläggning av hot och våld

Arbetsmiljöverket har nu inlett en kartläggning av hot och våld inom skolan på uppdrag av regeringen, och resultatet beräknas kunna presenteras i höst.

– Det handlar om att ta reda på hur hot och våld uppstår och om det finns några geografiska variationer, säger Kristian Hansson.

I anmälningarna som kommit in till Arbetsmiljöverket så handlar det många gånger om att lektioner har gått överstyr och att läraren helt enkelt tappat kontrollen.

Hör Emilia berätta om hoten från elever i klippet ovan.

Anmälningar om våld och hot i skolan

Antalet anmälningar om våld och hot i skolan (förskoleklass och grundskola) i Uppsala län:

2020: 6

2021: 6

2022: 18

2023: 23

2024 (jan – mars): 12

Anmälningarna gäller både våld och hot mot lärare från elever och emellan elever.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.