På tisdagen samlades många människor på Uppsala gamla kyrkogård för att hedra minnet av Fadime Sahindal. Foto: SVT

Fadimes minne hedrades: ”Vi fortsätter hylla hennes kamp för frihet och kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

I år skulle Fadime Sahindal ha fyllt 44 år – men så blev det inte. För 18 år sedan dog hon, mördad av sin pappa i ett hedersmord. I dag hedrades Fadime under en minnesstund på gamla kyrkogården i Uppsala.

– Fadime, vi kommer aldrig att vända dina medsystrar och bröder ryggen, säger Sara Mohammad, grundare av riksorganisationen GAPF (glöm aldrig Pela och Fadime), när hon talar med blicken riktad mot Fadimes grav under minnesstuden.

På tisdagen samlades ett 50-tal människor på gamla kyrkogården i Uppsala för att hylla minnet av Fadime.

– Fadimes kamp lever vidare genom genom att vi driver den dagligen. Vi ser till att hennes kamp aldrig dör, trots att hennes kropp är död, säger Sara Mohammad.

”Hedersförtryck är ett gigantiskt problem”

Under januari arrangeras Fadimedagarna av GAPF tillsammans med ett 100-tal organisationer runt om Sverige. Dagarna hålls årligen med syftet att sprida kunskap om hedersvåld och förtryck.

– Hedersförtryck är ett gigantiskt och omfattande problem. Samhället har ett stort ansvar för de utsattas liv och hälsa. Genom vårt arbete försöker vi påverka och informera politiker, myndighetspersoner och allmänheten om vad som måste göras för att stoppa hederskulturen, säger Sara Mohammed.

I klippet ovan kan du se bilder från minnesstunden och höra Sara Mohammad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.