Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius skrev under ett avtal med Uppsala kommun. Foto: SVT

Satsning på tryggare skolor och särskilt utsatta brottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun och polisen inleder ytterligare ett samarbete – och har kommit överens om en plan för vad de vill åstadkomma de kommande fyra åren. Exempelvis ska de skapa tryggare skolor och ge bättre stöd till särskilt utsatta brottsoffer.

Under onsdagen skrevs ett nytt avtal under av kommunalråd Erik Pelling (S) och lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius.

Sedan tidigare samarbetar polis och kommun redan bland annat om förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism, säkerhet och trygghet på offentliga platser och i det lokala brottsförebyggande rådet.

Men de kommande fyra åren ska fokus också ligga på en säker och trygg skolmiljö utan droger och våld och särskilt utsatta brottsoffer – alltså offer för våld i nära relationer, hedersvåld och sexuellt våld.

– De här offren har hela tiden hamnat i skymundan, det är dags att ändra på det, säger Jale Poljarevius.

Skjutningar en anledning

Erik Pelling betonar att ökningen av den grova organiserade brottsligheten är en av anledningarna till att kommunen och polisen behöver bli bättre på att jobba ihop.

Men hur kan antalet skjutningar minska genom ert samarbete?

– Kommunen och polisen behöver lyfta sig några snäpp till. Vi har ett högt ställt mål just nu, och det är en nolltolerans mot brott i Uppsala.

Hör mer om samarbetet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.