• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg. Läs mer

Rickard Johansson, chef vid utredningsenheten, Jörgen Pettersson, chef för underrättelseenheten och regionpolischefen Carin Götblad gav en lägesbild om det dödliga våldet i region Mitt. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rekordmånga skjutningar hittills i år – polisen höll presskonferens i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

28 skjutningar hittills i år i Uppsala län. Det är ett dystert facit som polisen redovisade på en presskonferens.

I hela polisregion Mitt, där också Gävleborg och Västmanland ingår, har 44 skjutningar skett under 2019.

– Regionen är hårt drabbad, säger Carin Götblad, regionpolichef, i inledningen av presskonferensen.

Polisen gav därefter en uppdaterad bild av de skjutningar, sprängningar och grova våldsbrott som har skett i regionen i år.

– Vi tror att medborgarna är intresserade av hur situationen faktiskt ser med tanke på de händelser som inträffat. Det är viktigt att ge dem den informationen, säger Carin Götblad.

Skjutningarna fortsätter – trots arbete

Polisen påpekar att skjutningarna i regionen fortsätter – trots att polisen bedriver ett hårt arbete för att få stopp på dem. Samtidigt finns det mer att göra.

– Vi behöver både få bort vapnen från gatan och stoppa tillflödet av vapen, som ofta sker genom smuggling, säger Carin Götblad.

Polisen lyfter även att allt yngre personer dras in i den gängkriminella miljön. Vissa så unga som elva- och tolvåringar.

– Vi har aldrig sett så många minderåriga som är involverade i brotten och som springer de grovt kriminellas ärenden, säger Carin Götblad.

Där ser polisen att samhället måste ta mer ansvar.

– Vi måste arbeta förebyggande, och involvera föräldrar och skola. Hela samhället har en hemläxa att göra, säger Carin Götblad.

Polisen efterlyser mer hjälp från andra myndigheter och kommuner för att polisen ska kunna lägga ytterligare resurser på att stoppa skjutningarna.

– Om de kan avlasta oss i andra ärenden så kan vi bli mer effektiva, säger Carin Götblad.

Många skjutningar sker i gängmiljö

Alla skottlossningar i regionen har inte lett till personskador – flera av skjutningarna har riktats mot hus och lägenheter. Så sent som i förra veckan avslossades skott mot en lägenhet i bostadsområdet Sävja i södra Uppsala. Ingen skadades, men det fanns ett litet barn i bostaden.

Bara två dagar tidigare skadades en man i 20-årsåldern i stadsdelen Stenhagen.

SVT Uppsalas granskning av skjutningar förra året visade att de flesta av dem sker i gängmiljö, och att det ofta handlar om bråk om narkotika, pengar eller att gängmedlemmar på olika sätt kränkt varandra.

2019

Region Mitt: 44 skjutningar varav 3 med dödlig utgång och 18 skadade personer

Uppsala: 28 skjutningar

Gävleborg: 6 skjutningar

Västmanland: 10 skjutningar

2018

Region Mitt: 32 skjutningar varav 3 döda och 18 skadade

2017

Region Mitt: 37 skjutningar varav 4 döda och 16 skadade

Dödligt våld i region Mitt 2017-2019:

44 mord

29 fällande domar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2019

Mer i ämnet