Brist på kommunpoliser – ska arbeta brottsförebyggande

Publicerad

Kommunpoliser ska skapa trygghet och arbeta brottsförebyggande – genom att ha nära kontakt med kommun och medborgare. I Uppsala län saknas en kommunpolis i flera kommuner.
– När vi inte har någon på den platsen så är det områdespoliserna som uppehåller den kontakten, säger Pär Halldén, chef för polisområde Uppsala.

Uppsala län delas in i tre lokalpolisområden – Uppsala och Knivsta, Norduppland (där Östhammar, Älvkarleby, Tierp och Heby ingår), samt Enköping och Håbo. Fördelningen av antalet kommunpoliser i länet är fem stycken, vilket innebär att två kommuner i vissa fall har en gemensam polis.

– I och med att kommunerna är olika stora så kan kommunpoliserna även hjälpas åt, exempelvis som i Uppsala och i Knivsta, säger Pär Halldén.

– Ur ett längre perspektiv är tanken att kommunpolisernas roll ska stärkas. Ambitionen är att det ska finnas en i varje kommun i länet i framtiden, säger Pär Halldén.

Det är tomma stolar i länet – är det svårt att rekrytera?

– Nej det tycker jag inte. Intresset finns och vi hoppas bli klara med rekryteringen nu under hösten, säger Pär Halldén.

Ny kommunpolis i Uppsala

Men just nu söker alltså polisen efter personer som kan arbeta som kommunpoliser i länet. I början av månaden tillträdde Lisa Sannervik sin nya tjänst som kommunpolis i Uppsala kommun.

– Att ta hand om brott innan de sker är ett viktigt fokusområde som jag brinner för. Därför sökte jag tjänsten, säger hon.

I klippet ovan kan du se vilka kommuner i länet som saknar en kommunpolis och höra fler röster om bristen på kommunpoliser.

Under tisdagen tillkom uppgiften om att det nyligen tillträtt en kommunpolis med ansvar för Östhammar och Älvkarleby.

Kommunpoliser

Visa

– År 2015 infördes kommunpoliser i hela landet. Tanken var då att det skulle finnas en kommunpolis i varje kommun.

– Sveriges samtliga 290 kommuner har tillgång till en kommunpolis. År 2018 fanns det 198 kommunpoliser i landet, vilket är en minskning jämfört med år 2017, då det fanns 205 stycken.

– I vissa enskilda kommuner finns flera kommunpoliser. I andra kommuner finns det kommunpoliser som ansvarar för flera kommuner samtidigt.

– Kommunpolisernas (och även områdespolisernas) roll har syftet att säkerställa kontinuitet och långsiktighet i deras trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete – i samverkan med kommuner och andra lokala aktörer.

Källa: Polismyndigheten och Polisens årsredovisning från 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer