Sara Mohammads (t h), tal vid förra årets ceremoni. Foto: SVT

Fadimes minne hedras i helgen: ”Förverkligar hennes drömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Idag söndag är det 16 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far i Uppsala. Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime håller traditionsenligt en ceremoni med kransnedläggning för att hylla hennes minne.

Kransnedläggningen vid Fadime och hennes lillasyster Songüls gemensamma gravplats på Gamla kyrkogården i Uppsala har skett årligen sedan Fadime mördades för 16 år sedan.

Sara Mohammad, grundare och ordförande för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), kommer inleda med att hålla tal innan hon lägger ned kransen tillsammans med Uppsalas landshövding Göran Enander.

– Det blir en vacker ceremoni där representanter från flera organisationer räcker över kransen till varandra innan vi lägger ner den. Och så kommer vi lyssna på Fadimes favoritlåt One av U2.

Rörande

Sara Mohammad har varit med och uppmärksammat minnesdagen varje år sen 2003 och hon blir fortfarande rörd av minnena som den väcker.

– Självklart blir jag berörd av själva ceremonin. När jag hör hennes favoritsång så blir jag påmind om när jag deltog i hennes begravning. Det spelas upp en film i mina tankar om den dagen och det ger mig beslutsamhet att fortsätta kämpa för det hon gav sitt liv för, säger hon.

Del av Fadimedagarna

Ceremonin är ett av 20-talet evenemang runt om i Sverige som arrangeras av ett 100-tal stödorganisationer i januari och februari under namnet Fadimedagarna. Utöver föreläsningar och en konferens hålls galor i Göteborg och Stockholm med temat ”Jämställdhet eller könsapartheid?”.

Vilken betydelse har Fadime år 2018?

– Fadime har en viktigare plats än någonsin. Hon kämpade för flickors utsatthet och hon ville berätta för hela världen vilket liv hon hade och kampen hon drev. Det blir respektlöst mot henne om vi inte fortsätter att driva det som hon offrade sitt liv för och försöka förverkliga hennes drömmar, säger Sara Mohammad.

Kransnedläggningen sker kl. 13.00-14.00 vid Fadimes och Songüls grav på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.