Ett träd låg över länsväg 292 strax innan första infarten mot Örbyhus på onsdagskvällen. Enligt räddningstjänsten faller träd lättare nu när marken blir vattensjuk. Foto: Camilla Aringskog/läsarbild

Flera träd välte över vägar i regnets spår

Uppdaterad
Publicerad

Fyra larm om fallande träd kopplat till det kraftiga regnet. Det är räddningstjänstens facit för Uppsala län på torsdagsmorgonen Men tågen mellan Uppsala och Knivsta fick problem på grund av översvämningar.

– För närvarande är det förseningar på sträckan. Detta på grund av översvämningar som gör att man får köra långsammare, säger Pär Aronsson vid Trafikverkets pressjour på torsdagsmorgonen.

– Det började redan i går kväll och det finns ingen prognos för när vattnet sjunker undan.

Men räddningstjänsten vittnar om en lugn onsdag och natt mot torsdag.

– Uppsala län har haft det lugnt – väldigt lite larm jämfört med vår övriga region, säger Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör vid Räddninsgcentral mitt.

Samtalen om översvämmade villor kom i stället från Stockholmsområdet.

De larm som hade kommit in till räddningstjänsten tidigt på torsdagsmorgonen kopplat till regnovädret är fyra hinder på vägen som man fått åtgärda. Bland annat på väg 292 i höjd med Tierp och på länsväg 288.

– När det blir vattensjukt i marken då kan träden tappa greppet och välta över vägen, säger Henrik Jynnesjö.

Räddningstjänsten: ”Förbered med pump”

Däremot gick telefonen varm av inringare från Stockholmområdet där ett 150-tal larm kom om vatten som trängt in i källare och garage. Räddningstjänsten råder husägare att förbereda sig för sådana här händelser:

– En rekommendation är att man förbereder sig för sådant här med en liten pump i sitt hem. Det går även att valla lite och gräva extra diken så att vattnet inte går in mot huset, säger Henrik Jynnesjö vid Räddningscentral mitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.