Den 69-åriga mannen dömdes under fredagen vid Uppsala tingsrätt för oaktsam våldtäkt. Foto: TT

69-åring döms till fängelse – köpte sex av offer för människohandel

Publicerad

I dag föll domen mot den man som varit misstänkt för att ha köpt sex av en kvinna som varit utsatt för människohandel. Ett års fängelse blir domen för mannen. Två män döms även för människohandel.

Det var förra sommaren som en kvinna kom till Sverige från Rumänien. Enligt åklagaren fördes hon hit av två män, och syftet var prostitution. En av männen ska ha fått kvinnan att tro att hon och han hade en kärleksrelation. Den andre mannen ska ha dödshotat, kränkt och slagit kvinnan för att behålla kontrollen över henne.

Kvinnan såldes

I Sverige såldes kvinnan till en lång rad män, som har åtalats för köp av sexuell tjänst.

En av sexköparna, en 69-årig man, åtalades i mars för två fall av våldtäkt.

– Jag menar att om man vet att någon är offer för människohandel så kan man inte köpa sexuella tjänster av personen och påstå att hon kan ha gjort det frivilligt. Då handlar det om våldtäkt enligt den nya lagen, har kammaråklagare Anneli Tirud Wallin tidigare sagt till SVT Uppsala.

Han döms nu till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt vid Uppsala tingsrätt i ett av fallen.

Uppsala tingsrätt bedömde att det inte fanns tillräckliga bevis för att döma 69-åringen för våldtäkt. De menade dock att mannen insåg att det funnits en risk för att kvinnan varit utsatt för människohandel, vilket ledde till domen oaktsam våldtäkt.

Han döms även för två fall av sexuell tjänst och ett fall av kränkande fotografering, handlingar som han har erkänt att han gjort.

Fängelse för människohandel

De två männen som förde kvinnan till Sverige åtalades för människohandel, alternativt grovt koppleri. En av dem åtalades även för tre fall av våldtäkt mot kvinnan.

En av männen döms för människohandel, olaga hot samt dopningsbrott varpå påföljden är 3 år och 4 månaders fängelse, samt utvisning. Dock frias han för de tre våldtäkter som han varit misstänkt för.

Den andra mannen som också förde kvinnan till Sverige får 2 år och 10 månaders fängelse samt utvisas ur landet.

Samtyckeslagen

Den första juli 2018 trädde den nya samtyckeslagen i kraft i Sverige. Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt.

Det nya sexbrottslagen prövades nu rättsligt för första gången i denna typ av gärning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer