Felicia Grimmenhag räddades av blodgivare efter en svår trafikolycka. Foto: SVT

Felicia räddades av 92 blodgivare – nu vill hon ge tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

För åtta år sedan var Felicia Grimmenhag från Bålsta med om en omfattande trafikolycka som nästan kostade henne livet. Men hon överlevde – tack vare att hon fick blod från 92 blodgivare. Nu vill hon ge tillbaka.

Idag är Felicia Grimmenhag 25 år och bor i en egen lägenhet i Bålsta. Vi möts upp vid Gränby Sportfält i samband med årets omgång av Blodomloppet i Uppsala.

Ett motionslopp som är viktigt för henne av flera anledningar. I år är hon även lokal ambassadör av loppet i staden.

– För mig är det viktigt att vara här dels då det är för en viktig sak att göra och dels för att blodgivningen har räddat mitt liv. Och då vill jag ge tillbaka och hjälpa till så mycket som jag kan.

Skjutsade kompis på moped

Olyckan som kom att förändra Felicias liv för alltid inträffade en sommardag då hon var 17 år. Hon skjutsade en kompis på en moped då en bil plötsligt kolliderade med dem i en korsning. Hennes vän klarade sig någorlunda bra, men för Felicia blev skadorna betydligt värre.

– Jag krossade båda mina knän och båda mina lungor punkterades, jag fick även mycket invärtes skador. Så jag flögs med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset.

Hjärtat stod stilla i 15 minuter

Båda Felicias ben amputerades och på grund av att hon förlorade så mycket blod fick hon hjärtstillestånd i 15 minuter.

– Jag överlevde olyckan tack vare att jag fick blod och att mitt hjärta började slå igen.

Varför tycker du att det är viktigt att man ska ge blod?

– Genom att ge blod så kan man rädda liv, det kan verkligen spela roll för andra människor och det tar inte mycket tid.

– Sedan tror jag att det ger mycket mer tillbaka än vad du kanske ger i slutändan för det känns bra att få det där meddelandet som säger: ”Ditt blod har blivit använt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.