En man hittades skottskadad i Eriksberg den 19 december 2019. Foto: Utryckning Uppsala

Fem män döms för skjutning i Eriksberg

Uppdaterad
Publicerad

En decemberkväll för snart tre år sedan sköts en man med tre skott i Eriksberg i Uppsala. Trots omfattande bevisning friades alla misstänkta i tingsrätten. Men hovrätten ändrar domen och fäller fem personer för inblandning i skjutningen.

Polisen larmades till Eriksberg sent en kväll i december 2019 efter att flera smällar hörts i området. På plats hittade de en skottskadad man. Redan samma natt greps fyra misstänkta, och till sist väcktes åtal mot sex personer.

När fallet behandlades i Uppsala tingsrätt våren 2020 fanns omfattande bevisning. Bland annat DNA från en av de misstänkta på vapnet som användes, blod från brottsoffret på en annan åtalad och krutstänk på flera av de åtalades kläder.

Men tingsrätten valde att fria männen med motiveringen att det inte gick att bevisa vem av dem som skjutit mannen.

Fängelse för skytten

Svea hovrätt gör en annan bedömning. Bland annat anser rätten att DNA:t på vapnet samt tändsatspartiklar på ett par handskar bevisar att en 32-årig man har avfyrat skotten mot offret. Enligt rätten är det inte klarlagt att hans avsikt var att döda offret. Därför döms han inte för mordförsök utan grov misshandel. Straffet blir fyra och ett halvt års fängelse.

Även en 35-åring döms för grov misshandel, till två års fängelse. De tre andra åtalade döms till mellan fem och sex månaders fängelse för medhjälp till misshandel.

Offret uppger att han har fått permanenta skador av skotten, i kombination med skador från en olycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.