Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural cycles. Foto: TT

Fertilitetsapp kan marknadsföras som preventivmedel

Uppdaterad
Publicerad

En fertilitetsapp, som mäter kroppstemperatur och förutspår säkra perioder, kan snart komma att marknadsföras som ett alternativ till vanliga preventivmedel. Men Läkemedelsverket, som tidigare stoppat reklam för appen, kommer att fortsätta att granska den.

Läkemedelsverket, som ligger i Uppsala, satte stopp för reklam som sade att appen var ett preventivmedel, en produkt som kan förhindra graviditet. I stället har den marknadsförts som fertilitetsmonitor, för att kunna säga när en kvinna är fertil.

Läs mer: Alternativa p-metoder granskas

Nu har fertilitetsappen fått en EU-certifiering som medicinskteknisk utrustning, skriver Dagens Nyheter. En certifiering accepteras normalt som ett klartecken, säger Läkemedelsverkets utredare till DN, men ytterligare granskningar ska göras.

I appen matar användaren varje morgon in sin kroppstemperatur. På så sätt räknar den ut vilka dagar kvinnan är fertil, eftersom kroppstemperaturen ökar något efter ägglossning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer