Fick cancerbeskedet – över internet

Uppdaterad
Publicerad

Utan en läkare eller kontaktsköterska i samma rum. Utan någon att ställa frågor till eller få tröst av. Plötsligt ringde Ann Björklunds syster och berättade att hon hade bröstcancer – något hon fick reda på via nätet.

– Vi grät tillsammans. Och jag undrar; hur i hela friden är det möjligt att man få ett sådant besked via nätet, innan man har träffat en läkare, säger Ann Björklund.

Systern bor i Uppsala län, där det sedan 2012 är möjligt att se sin egen journal via nätet. Det gör också många, enligt landstinget läser över 10 000 personer sin journal varje månad.

”Det är olyckligt”

– Den information som finns i journalen ägs av patienten. Det här är ett sätt att öka delaktigheten och inflytandet, säger Hälso- och sjukvårdsstyrelsens orförande, Vivianne Macdisi (S).

Vad säger du om att patienter kan få sådana här obehagliga besked på det här sättet?

– Det ska inte vara så, ett cancerbesked ska inte meddelas eller informeras via journalen. Det är olyckligt att det blir på det här sättet.

Men möjligheten ska finnas?

– Ja, möjligheten att läsa all information om sin sjukdom ska finnas. Och då blir det en risk.

”Är det värt det?”

Vid inloggning till journalen får användaren välja vilken typ av information som hen vill ska visas.

– Och det är ju jättebra för de som klarar av det. Men tänk om någon inte klarar av det. Är det värt det? Säger Ann Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.