I den gigantiska läckan från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama finns en rad dokument som rör den svenske finansmannen Anders Wall. OBS! Bilden är ett montage Foto: SVT/Montage

Finansmannen Anders Wall avslöjad i Panama-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Den välkände företagaren Anders Wall dras nu in i den stora härvan med brevlådeföretag och skatteflykt som SVT tillsammans med en lång rad andra mediebolag i världen berättat om i veckan. SVT Nyheter Uppsala kan nu avslöja att finansmannen hade ett brevlådeföretag i skatteparadiset Bahamas.

I den gigantiska läckan från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama finns en rad dokument som rör den svenske finansmannen Anders Wall. Dokumenten som SVT Nyheter Uppsala tagit del av tillsammans med Uppdrag granskning visar hur ett bolag med namnet Golden Delta Limited registreras i Bahamas företagsregister i september 2005. Två målvakter står då som front för bolaget. Men den som kontrollerar företagets bankkonto är finansmannen Anders Wall från Heby. Det framgår av ett dokument som bland annat redogör för Golden Deltas stadgar.

Bankkontot som Anders Wall har fullmakt över är registrerat i Schweiz, hos banken Credit Suisse och deras avdelning ”Private banking” – för bankens rikaste kunder. Men när SVT kontaktar finansmannen – nekar han till att han överhuvudtaget känner igen Golden Delta Limited.

Panama-dokumenten

– Nej, det känner jag inte igen alls. Jag har aldrig hört talas om det, säger Anders Wall.

LÄS MER: Så fungerar brevlådeföretagen

Passkopia och räkningar

De dokument som SVT Nyheter Uppsala tagit del av ur läckan visar dock en helt annan bild. Så sent som under 2013 finns Anders Walls underskrift på en rad dokument hos den skandalomsusade panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca. Det sker i samband med att företaget Golden Delta ska använda sig av advokatbyrån som ”agent”. För att Wall ska kunna bli kund hos Mossack Fonseca kräver de in en rad olika dokument från Wall – som alltså skickas in med hans underskrift. Vi hittar också en kopia av hans pass – och kopior av flera av hans privata räkningar som advokatbyrån också begärt in.

Efter att Anders Wall konfronterats med uppgifterna säger han att det kan röra sig om förfalskningar.

– Ja, det har hänt i andra sammanhang, säger Anders Wall.

Kan de också skriva under handlingar som du ska skriva under?

– Det gör de säkert. Om det är som du säger så kan det vara så att de använt min namnteckning i andra sammanhang. Det är en förfalskning isåfall.

VIDEO: Se dokumenten som avslöjar Walls inblandning

Wall: Inte pengar från Beijer

Ingenstans i läckan hittar vi uppgifter om hur mycket pengar som rört sig in eller ut från bankkontot i Schweiz eller företaget i Bahamas. Men i ett mail skriver en handläggare på advokatbyrån Mossack Fonseca att Walls pengar kommer från två bolag han är ägare i; Beijer Alma och Beijer Invest. Även här nekar Wall själv till att några pengar från Beijer-företagen skulle ha funnits i skatteparadis.

– Det har ingenting med dem att göra. Det är helt otänkbart. Det är ju börsnoterade bolag och det kan jag garantera dig att så inte är fallet.

Får bråttom att stänga

Under 2013 försvinner de två målvaktsföretagen från Golden Delta. Istället tar Anders Wall själv plats som företagets högsta ledare. Men kort därefter blir det också plötsligt väldigt bråttom för Wall och hans advokat att likvidera företaget på Bahamas. Vid ett tillfälle skickar den svenska finansmannens advokat ett mail där de försöker skynda på processen.

I mailet skriver advokaten bland annat ”Jag hoppas att detta kan hanteras på ett snabbt sätt” och att hon hoppas att att likvidationen kan vara avklarad i god tid innan slutet på 2013. ”Annars kommer Mr. Wall bli föremål för ytterligare ett år med 57 procent skatt på företagets förväntade resultat, i enlighet med svenska skatteregler”, skriver advokaten.

Varför företaget behövde stängas så snabbt har vi inte lyckats få svar på. Anders Wall uppger att han inte har en aning om varför det var så bråttom.

– Jag har många verksamheter, men jag har inga detaljer om det här. Det kan jag lova dig.

Däremot bekräftar han att han känner den aktuella advokaten som skrev mailet. Advokaten vill inte heller svara på frågan varför Golden Delta stängde så snabbt under 2013.

Erkände oredovisade tillgångar

Men samma år, under sommaren 2013 kommer ett beslut från Skatteverket i Sverige. Anders Wall har ansökt om självrättelse. I beslutet framgår att Wall erkänt att han haft tillgångar på drygt en miljon kronor utomlands som han borde skattat för i Sverige.

Hur kommer det sig att du placerade de här tillgångarna utomlands istället för i Sverige?

– Det vill jag absolut inte kommentera.

Hur kommer det sig?

– Ja men, för att jag inte vill det. För att jag inte tycker att det finns någon anledning.

Vad säger du till dem som inte har lika mycket pengar som dig och som reagerar på att du haft tillgångar utomlands?

– Jag har ingen anledning att kommentera den här frågan – med någon.

Fakta: Anders Wall

Den 85-åriga finansmannen och entreprenören Anders Wall har bland annat byggt upp flera stora svenska börsföretag. Han har varit styrelseordförande i Volvo och är hedersmedlem vid Uppsala universitet – de höga posterna har avlöst varandra under hans långa karriär. Anders Wall föddes i Uppland och växte upp i en lantbrukarfamilj och visade tidigt intresse för affärer. Han studerade på Handelshögskolan i Stockholm men hoppade av skolan för att göra karriär på G & L Beijer import & export AB. Idag är han hedersdoktor vid både Handelshögskolan och Karolinska Institutet och har mottagit H.M. Konungens medalj av 12 storleken. Det finns också flera stora stiftelser i Anders Walls namn.

Källa: Wikipedia

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan mer än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet