Akademiska sjukhusets misslyckande: Omfattande personalsmitta på äldreavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Geriatriken vid Akademiska sjukhuset har haft ett större corona-utbrott bland personalen i maj. De är en av de avdelningar som haft störst smittspridning – och samtidigt vårdas där bara äldre patienter.

– Ett misslyckande, säger Mikael Köhler, tf sjukvårdsdirektör.

På Akademiska sjukhuset har hittills minst 341 ur vårdpersonalen testats positivt för covid-19.

SVT kan nu avslöja att en av de avdelningar som drabbats värst är en avdelning med de sköraste patienterna: geriatriken.

Coronaviruset i Uppsala

Avdelning 30A, med närmare 30 vårdplatser, är inriktad på akutgeriatrik och rehabilitering av äldre patienter främst över 65 år.

I början på maj drabbades personalen där av omfattande smittspridning av coronaviruset.

20 smittade på samma avdelning

Enligt statistik från Akademiska sjukhuset har 20 anställda smittats på avdelningen, som har 65 anställda plus fem läkare. 44 anställda har provtagits – 20 har testats positivt.

Enligt flera oberoende källor är teorin att smittan kommit in via patienter med misstänkt – men inte bekräftad – covid-19. Dessa har personalen vårdat utan skydd som visir och munskydd.

En källa som arbetar inom geriatriken på Akademiska beskriver att situationen kring smittspridningen varit ”mycket turbulent och okontrollerad”.

– Det har inte funnits några rutiner och ingen information. Man kände redan från början att det här kommer att få en ände med förskräckelse.​

När personalen i ett tidigt skede frågade efter skyddsutrustning ska de ha fått en låda med en enda uppsättning skickat till sig från en annan vårdgivare inom Region Uppsala.​

– Sedan blev det tjafs om testning av patienterna trots att i princip alla inom geriatriken ju är i riskgrupp. Osäkerheten var så stor att personal grät – de ville inte gå in till patienter som kunde vara smittade utan skyddsutrustning, säger källan.

Smittspridningen avtagit

SVT Uppsala har sökt avdelningschefen för 30A som inte vill ställa upp på intervju men konstaterar att smittspridningen nu verkar ha avtagit.

Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala menar att avdelningen för Vårdhygien vid Akademiska sjukhuset har varit tillräckligt aktiva med att hjälpa till på geriatriken, men att de geriatriska avdelningarna ställts inför särskilda problem.

Geriatrikens patienter tillhör ju de allra mest sårbara för den här smittan. Hur har det här kunnat ske?

– Symptomen är svåra att tolka, och att erfarenhet om hur skyddsutrustning ska användas på ett korrekt sätt för att skydda patienter har inte funnits generellt. Och det här är ett ställe där det samlas patienter med symptom kopplat till covid-19. Man måste ha ett speciellt fokus just för att skydda patienterna där de svagaste finns, säger Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Då har ni misslyckats med det?

– Ja – och vi lär oss saker hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet