Knut Bodin tycker att man borde använt skyddsutrustning i större utsträckning. Foto: SVT/TT

Patienter testades negativt – spred smitta på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Fem avdelningar på Akademiska sjukhuset har drabbats hårt av smittspridning bland personalen. Nu är facken kritiska mot vad man kallar en för låg skyddsnivå.

– Man borde haft munskydd och visir från början, säger Knut Bodin.

Enligt de senaste siffrorna från Region Uppsala har 338 anställda på Akademiska sjukhuset bekräftats smittade med covid-19.

Exempel på avdelningar som drabbats är lungavdelningen, akuten, förlossningen och de båda geriatrikavdelningarna. Nu kritiseras ledningen för att ha haft en för låg skyddsnivå initialt.

Coronaviruset i Uppsala

– Man skulle ha skärpt riktlinjerna och använt både visir och munskydd vid allt patientnära arbete. Det är större risk att jobba på de här avdelningarna än på en covid-avdelning där man vet att patienten är smittad och har en helt annan skyddsnivå, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud vid fackförbundet Saco.

Det som ska ha skett enligt uppgifter till SVT Uppsala är att patienter i ett första skede provtagits och testats negativt och vårdats på avdelningar, men sedan visat sig smittade ändå. Det är känt att corona-testerna som ska upptäcka pågående infektion inte alltid ger utslag trots att personen faktiskt är smittad.

– Patienter har visat sig ha covid-19 och smittat andra patienter och även personal, säger Knut Bodin vid Saco.

Ökad användning av visir

Regionen har sedan ungefär två veckor tillbaka infört nya rutiner som innebär en ökad användning av visir.

– Det har kommit ny information med tiden. Knut Bodin var väldigt klok tidigt och vittnade om ett behov att skydda sig mot droppsmitta. Nu har vi infört rutiner för att använda visir i patientnära arbete, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Antal smittade i personalen

Förlossningsavdelningen: 65 provtagna 20 smittade

Akutvårdsavdelningen: 36 provtagna 26 smittade

Lungavdelningen: 21 provtagna 10 smittade

Geriatriska medicinavdelningen: 43 provtagna 20 smittade

Geriatriska ortoped- och strokeavdelningen: 20 provtagna <10* smittade

Även personal på andra avdelningar har testats positivt, totalt 338 på Akademiska fram till den 25 maj.

*mindre än tio bekräftat smittade.

Källa: Region Uppsala 22 maj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet