”Alla är slutkörda. Vi hoppas att det här är sista stora vågen”, säger överläkaren Magnus von Seth. Foto: SVT/arkivbild

Var fjärde covidpatient ligger på IVA – fler yngre läggs in

Uppdaterad
Publicerad

”Det kommer att bli värre innan det blir bättre”. Orden är från överläkaren Magnus von Seth, som på nära håll ser hur den tredje vågen slår med kraft mot Uppsala.

Just nu vårdas var fjärde covidpatient i länet på IVA.

– Den här gången är det yngre patienter vi lägger in, säger han.

Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning är återigen under högt tryck. I helgen lades ytterligare fem mycket svårt sjuka patienter in, vilket innebar att var fjärde covidpatient i länet vårdades på IVA.

För att hitta ett värre läge måste man gå tillbaka till första halvan av april i fjol. Toppnoteringen kom 9 april då 30 procent av alla patienter i Region Uppsala låg på intensiven.

Coronaviruset i Uppsala

Även i juni var 24 procent av patienterna (19 personer) så svårt sjuka att de behövde intensivvård.

Vågen skiljer sig

När överläkaren Magnus von Seth jämför början av denna våg jämfört med de två tidigare ser han flera skillnader.

– Vi lägger yngre patienter på intensiven. Och det går snabbare att gå från att vara i stort sett symptomfri till att bli svårt sjuk, säger han.

Vad beror det på?

– Det vet vi inte, men det kan vara den omfattande smittspridningen bland unga eller så har spridingen av de nya mutationerna gjort att man tidigare i sjukdomsförloppet blir svårt sjuk i lungorna.

”Ställs på ända”

Det är inte bara det höga antalet IVA-patienter som pressar vården, utan även i vilket skick patienterna kommer in. 

– Vi har under pandemin haft ett lyckat samarbete med andra avdelningar för att tidigt se när någon behöver intensivvård. Det ställs på ända nu när patienter kommer till akuten och direkt behöver läggas in på intensiven. Så snabbt går det, säger Magnus von Seth.

I klippet ovan berättar han mer om läget på IVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet