Fler känner igen tystnadskulturen inom Uppsalapolisen

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal personer har hört av sig till SVT Nyheter Uppsala efter vår granskning av arbetsmiljön inom Uppsalapolisen. Flera av dem känner igen sig i bilden av en tystnadskultur där det inte är okej att säga emot.

Förra veckan granskade SVT Nyheter Uppsala arbetsmiljön inom Uppsalapolisen. Ett tiotal anställa och före detta anställda inom Uppsalapolisen beskrev sin arbetsplats som ett ställe där det inte är okej att säga vad man tycker och där den som säger emot riskerar att frysas ut. En av dem som öppet gick ut och berättade var Jenny Bonazzi.

– Responsen på jobbet har varit överväldigande positiv. Jag har höra av både nya och gamla och även pensionerade kollegor att jag har satt ord på något som är upplevt av många. Man tycker att det varit bra att man nu lyfter på locket och drar fram härskartekniker och annat förlegat i offentlighetens ljus, säger hon.

POLISER I UPPSALA TYSTAS NED

”Klapp på stjärten”

Totalt har över tjugo personer hört av sig till SVT Nyheter Uppsala efter granskningen, de flesta av dem är polisanställda. Flera jobbar eller har jobbat inom Uppsalapolisen, och det här är några av kommentarerna från dem:

– Man hamnar i ett vakuum när man gör en anmälan om att man blivit utsatt på jobbet.

– Det var ”klapp på stjärten” och ”lilla gumman”.

– Man skulle bara hålla med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLISER I UPPSALA TYSTAS NED

Mer i ämnet