Jenny Bonazzi upplever att hon tigs ihjäl. Regionpolischefen Carin Götblad vill inte svara på frågor trots att hon är ytterst ansvarig. Foto: SVT

Utredning om kränkningar inom Uppsalapolisen dröjer

Publicerad

I våras valde Uppsalapolisen Jenny Bonazzi att berätta för arbetsgivaren att hon kände sig utsatt för kränkande särbehandling. Nu har det gått mer än åtta månader sedan dess och ingen utredning finns klar, trots att lagen säger att det ska utredas snarast.

I femton år har Jenny Bonazzi jobbat inom Uppsalapolisen. Men förra året upplevde hon att hon började tystas ner och frysas ut.

– När jag hade sagt emot mina chefer så möttes jag av tystnad av dem, man slutade hälsa på mig och jag fick förminskande arbetsuppgifter.

”Tigs ihjäl”

Det visade sig att hon inte var den enda som upplevde sig vara utsatt för kränkande särbehandling inom Uppsalapolisen under den här tiden. HR-avdelningen uppmärksammades på problemet och intervjuer hölls i april. Men sedan blev det tyst från ledningens sida, enligt Jenny Bonazzi.

– Jag upplever att jag tigs ihjäl, att jag har varit med om något som jag till slut vågar berätta om och när jag blottar strupen och berättar om de brister som jag upplever har funnits och som har riktats mot mig och när jag väl har vågat berätta om det så straffas jag med tystnad.

Lämnade sin berättelse

Eftersom hon tyckte att problemet sopades under mattan valde Jenny Bonazzi, efter mycket vånda, att lämna ifrån sig sin berättelse via huvudskyddsombudet till regionpolischefen Carin Götblad innan sommaren.

– När jag kom tillbaka från semestern fick jag tillbaks det och fick besked att Carin inte läst den, säger Peter Lindbergh, huvudskyddsombud vid Uppsalapolisen.

LÄS MER: ”Kvinnor får förklara varför de har kjol”

Vill inte svara

När SVT Nyheter Uppsala vill fråga Carin Götblad om det här vill hon inte först svara på frågor om det. Men hon får frågan ändå eftersom hon är ytterst ansvarig för arbetsmiljön.

– Högsta chefen handlägger inte personalärenden utan kommer saker till mig så lämnar jag det till min HR-avdelning där det finns professionell personal som handlägger och som följer det regelverk som finns för att utreda, och så har jag säkert gjort i det ärende du menar, för att jag handlägger inga ärenden, säger Carin Götblad, regionpolischef vid Region Mitt.

SE MER: Här vägrar Carin Götblad svara på reporterns fråga

Enligt HR-chefen är inte utredningen klar än. Nu har det gått mer än åtta månader sedan det här kom upp till ytan, trots att det i lagen står att åtgärder snarast ska vidtas och följas upp. Men varken Carin Götblad eller HR-chefen Ulrika Thakén vill uttala sig om ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

POLISER I UPPSALA TYSTAS NED

Mer i ämnet