”Inget av fallen har det varit mer än en målsägande åt gången”, säger åklagare Moa Blomqvist. Foto: SVT

Fler kvinnor identifierade – misstänkt serievåldtäktsman nekar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Uppsala har avsatt stora resurser för att kartlägga den våldtäktsmisstänkte mannens kontakter. Hittills har man nått fram till nio kvinnor som på olika sätt ska ha drabbats.

Mannen i 45-årsåldern, boende i Uppsala, har varit frihetsberövad sedan årsskiftet efter att en kvinna anmält honom för övergrepp i samband med en dejt. Under månaderna som gått har utredningen svällt och mannen sitter häktad misstänkt för våldtäkt mot fyra kvinnor.

Utöver det misstänks han för brott mot ytterligare fem kvinnor, minst två av dessa misstankar gäller våldäkt. Samtliga kvinnor ska på något sätt ha blivit fotograferade eller filmade.

– Det finns fler kvinnor än så. Vi håller på att beta oss igenom det material vi har och kontaktar därefter kvinnor, säger kammaråklagare Moa Blomqvist, som leder utredningen.

– Det har varit en viss utmaning att identifiera kvinnorna, och det är någon som vi ännu inte har ett namn på. Sedan har det ibland varit svårt att få tag på dem och få till ett förhör.

Identifierar ni kvinnorna genom bildmaterial eller användarnamn på forum?

– Det vill jag inte svara på, det är uppgifter som vi vill spara på till förhören.

Stämt träff på nätet

Tidigare har Moa Blomqvist berättat att mannen – som nekar till brott – ska ha stämt träff med kvinnorna på nätet och att han vid dejterna ska ha begått övergepp. Samtliga brott ska ha skett hemma hos någon av parterna.

– Inget av fallen har det varit mer än en målsägande åt gången, säger hon.

Moa Blomqvist vill inte uttala sig om hur många kvinnor mannen kan ha begått brott emot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.