”Vi kontaktar kvinnor som förekommer och hör vad som har hänt”, säger kammaråklagare Moa Blomqvist, som leder förundersökningen. Foto: SVT

Uppsalabo misstänks för våldtäkt mot sex kvinnor – polisen letar fler offer

Uppdaterad
Publicerad

Mannen och kvinnorna ska ha stämt träff på dejtingsidor, sedan misstänks han ha våldtagit minst sex av dem. Genom att gå igenom Uppsalabons telefon letar polisen nu efter fler kvinnor som kan ha drabbats.
– Det är vanliga ”Svensson-kvinnor” som har varit på dejt, säger kammaråklagare Moa Blomqvist.

Mannen i 45-årsåldern greps och anhölls vid årsskiftet efter att en kvinna anmält till polisen att hon utsatts för ett övergepp vid en dejt. När polisen gick igenom mannens telefon fann man flera kvinnor som vid kontakt anmälde mannen för brott.

Uppsalabon är i dag häktad för fyra våldtäkter, men misstänkt för ytterligare två. Utöver det misstänks mannen för ett fall av kränkande fotografering.

– I dagsläget är det sju kvinnor som är målsägande. Det är inte överfallsvåldtäkter utan det är snarare dejtingvåldtäkter, de har träffats och varit hemma hos någon av parterna. Där har det skett ett sexuellt övergrepp, säger Moa Blomqvist.

– De har träffats på olika sätt, men huvudsakligen på nätet.

Kan finnas fler offer

Mannen är ensam misstänkt i utredningen, och enligt Moa Blomqvist kommer troligen inte någon mer att misstänkas. Däremot kan det finnas fler offer.

– Vi har ett intensivt utredningsarbete där vi har analytiker som går igenom materialet, och vi kontaktar löpande kvinnor som förekommer och hör vad som har hänt, säger hon.

De drabbade kvinnorna kommer huvudsakligen från Uppsalatrakten, men även andra orter förekommer i utredningen, berättar Moa Blomqvist.

– Det är vanliga ”Svensson-kvinnor”, från 20- till 40-årsåldern, som har varit på dejt.

Hur har de fått kontakt?

– Det enda jag vill säga är att de har fått kontakt via nätet, på dejtingsidor.

Nekar till brott

Mannens försvarsadvokat Hanna Lindblom säger att hennes klient har lämnat en förklaring till misstankarna.

– Han förnekar samtliga gärningar som åklagaren lägger honom till last. Det råder förundersökningssekretess så jag kan inte redogöra för hans förklaring, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer