Jenny Nilsson är en av Uppsala citys nattvandrare, som nu söker fler personer till sin nattvandrarförening. Foto: Tor Röjerås

Fler nattvandrare behövs – Uppsala ungdomsjour orolig för mer stök

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs fler nattvandrare när inställda aktiviteter och stängda fritidsgårdar gör att fler ungdomar rör sig ute på stan kvällstid, det menar Uppsala ungdomsjour.

I december kom beskedet att Uppsalas fritidsdsgårdar ska hålla stängt över jullovet och tills vidare för att minska smittspridning. Det samtidigt som idrottsevenemang och andra ungdomsaktiviteter blivit inställda gör att fler ungdomar än vanligt kommer att vara ute på stan kvällstid. Samtidigt är det färre vuxna som rör sig ute, även det till följd av pandemin. Den kombinationen gör att det kan bli mer otryggt än vanligt på Uppsalas gator, befarar Uppsala ungdomsjour.

Fler nattvandrare behövs

Uppsala ungdomsjour samordnar olika nattvandrarföreningar som finns för att se till att ungdomar kan känna sig trygga. Nu behöver nattvandrarna bli fler för att mätta det ökade behovet.

Coronaviruset i Uppsala

– Nattvandrare är nyktra, trygga vuxna personer och det behövs där våra ungdomar rör sig. Alla har inte trygghet hemma och då är vi extra viktiga. Vi vet att när vi syns så stävjar vi också brottslighet och annan aktivitet, säger nattvandraren Jenny Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet