Spridningsrisken var stor men vinden var ganska snäll, enligt Storstockholms räddningscentral. Foto: Utryckning UppsalaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera bränder härjar i länet – vinden får många att larma

Publicerad

Räddningstjänsten har fått in flera larm om bränder i länet. I Pinbo, Skogs-Tibble och Smedsboda är räddningstjänsten på plats i nuläget.
– Vi har ett tiotal fordon ute, säger Peter Lindgren, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten är på plats på flera ställen i länet för att bekämpa bränder. Men det är oklart hur många bränder det rör sig om.

– Vi har fått in flera larm men ibland ringer folk utan att se branden. Blåsten gör att larmen kan handla om samma bränder, säger Peter Lindgren.

Pinbo nära Bälinge, Skogs-Tibble väster om Uppsala och Smedsboda utanför Örbyhus, Gårdskär i Älvkarleby kommun är de platser i länet där räddningstjänsten fått in larm från i nuläget. I Pinbo håller räddningstjänsten på att släcka branden och det råder kraftig rökutveckling.

I Skogs-Tibble är det en gräsbrand men det är oklart hur stor branden är. Räddningstjänsten har även fått in ett larm om en brand i Smedsboda men det är oklart om det faktiskt är en brand.

Brandflyg spårar röklukt

– Vi har fått in flera larm om röklukt. Det ringer in många människor utan att se någon brand och det kan röra sig om samma. Vi har i nuläget ett tiotal fordon ute och vi vet inte hur länge släckningsarbetet kommer att pågå, säger Peter Lindgren.

Även Gästrike Räddningstjänst får in massa samtal från människor i Uppsala län som ser brandrök.

– Men den röken kommer troligen från bränder i Västmanland. Med hjälp av ett brandflyg försöker vi nu säkerställa att det faktiskt är så, säger Johan Melin vid Gästrike Räddningstjänst. 

Stökigt på räddningscentralen

Strax före klockan 15 har man fullt upp på Storstockholms räddningscentral.

– Det är otroligt stökigt och vi har sex stycken bränder i vår region just nu. Jag kan inte säga hur många som är i Uppsala län, några är i Sigtunaområdet. Det är jättestökigt just nu, vi har just haft en lägenhetsbrand i Stockholm också och vi försöker få koll på läget.

Under förmiddagen brann det i naturreservatet Nåsten i Uppsala. Spridningsrisken bedömdes vara stor men efter ett par timmars arbete var branden släckt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer