Regn väntas i södra Sverige under helgen. Foto: SVT /TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efterlängtat regn drar in i helgen

Publicerad

Regn, åska och lägre temperaturer väntas i södra Sverige under veckoslutet.
– Brandrisken kommer minska rejält i det här området, säger SVT:s meteorolog, Tora Tomasdottir.

Efter flera dagar med varmare temperaturer och mycket sol kommer det efterlängtade regnet till Sverige. Det är i framför allt i västra och södra Götaland som regnet väntas.

– Över 50 millimeter lokalt och upp till över 100 millimeter på vissa håll, och det är ju jättemycket och jättebra. Brandrisken kommer minska rejält i det här området och även om det kommer vara fläckvis är det ju ganska betryggande för Hästveda och även Gislaved, som ligger i gränszonen, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Regnet håller sig i söder

Men regnet kommer att hålla sig i södra Sverige och varken Älvkarleby i Uppsala eller Motala i Östergötland kan vänta sig hjälp från naturen.

–  Det här är ju toppen att regnet kommer, men vi hade önskat att det var hela vägen upp, men här finns inget hopp om regn.

Hur kommer det här området att flytta sig över landet?

– Det kommer inte att flytta sig utan bara dra in från väst, ligga kvar lördag och söndag och sedan dra ut igen, västerut.

Temperaturerna sjunker något

Med regnet kommer också de svalare temperaturerna.

– Det blir 25 grader i södra Sverige under fredagen, så det är riktigt sommarväder. Sedan sjunker temperaturerna något, men ligger ändå någonstans 15 till 20 grader så det blir inte någon jätteskillnad eller hjälp för bränderna.

Inte mer regn i sikte

När regnområdet i söder dragit västerut igen blir det torrare och i norr syns inga kommande skurar i prognoserna.

– Jag ser inte mycket skurar framöver i norr. Det finns inget sammanhängande, utan ser ut som högtryck och torrt väder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer