Daniel Olsson på räddningstjänsten i Kristianstad. Foto: SVT

Branden har minskat men är ännu inte under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Åbuamossen är fortfarande inte under kontroll även om den har minskat i omfattning under onsdagseftermiddagen. De 49 evakuerade i området tvingas sova borta ännu en natt.

Uppskattningen av hur stort område som brunnit har varierat under det senaste dygnet. Tidiga uppgifter talade om 300 hektar, motsvarande 400 till 500 fotbollsplaner.

På onsdagseftermiddagen vid 16.20-tiden gör Melissa Millbourn, informationsbefäl på räddningstjänsten, bedömningen att området som brunnit inte är så stort som man tidigare trott.

– Ett område på 100 hektar har brunnit och nu brinner 25 hektar, säger Meliissa Mellbourn.

Inte under kontroll

Men trots att branden minskat rejält i omfattning anser räddningstjänsten att den fortfarande inte är under kontroll.

Daniel Olsson från räddningstjänsten i Kristianstad har varit arbetsledare i delar av brandområdet under onsdagen. Han menar att terrängen och framkomligheten är den största utmaningen i arbetet.

– Det är ett slitsamt arbete att asa slangar, bygga rörledningssystem och få fram vatten. Det finns mycket som är jobbigt, säger Daniel Olsson.

Under onsdagseftermiddagen kom 60 hemvärnsmän för att hjälpa till. Deras uppgift blir att dra slang, något som uppskattas av Daniel Olsson på räddningstjänsten.

– Ja, det är fantastiskt. Det samarbetet är suveränt, säger Daniel Olsson med ett leende.

När daggen faller

Under natten mot torsdagen går arbetet in i en lugnare fas.

– Det är tio-femton personer som bevakar branden under natten. Den aktiva släckinsatsen kommer igång igen klockan sex på torsdagsmorgonen, säger Melissa Millbourn, informationsbefäl.

Varför släcker ni inte under natten?

– Det är riskfyllt att hålla på när det är mörkt ute. På natten är spridningsrisken mindre. Vinden har lagt sig och luftfuktigheten är högre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.