Inrikesministern i Hästveda. Foto: TT/SVT

MSB:s nya helikoptrar deltar i släckningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbränder rasar runt om i landet, inte minst i södra Sverige där boende både i Skåne och Östergötland har fått evakueras. Men jämfört med förra året tycker sig Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ha ett bättre utgångsläge.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har konstaterat att brandrisksäsongen började ovanligt tidigt i år och situationen är allvarlig.

– Just nu har vi två brandfronter i Motala som ser ganska allvarliga ut. Där kommer vi att stötta, bland annat med fem helikoptrar, under dagen, säger Jakob Wernerman, enhetschef på MSB till SVT:s Morgonstudion.

Bränderna i södra Sverige har resulterat i att ett 50-tal personer har evakuerats i Hästveda och i Tjällmo, nordost om Motala, har boende också fått evakueras.

– Vi är försiktiga med att säga att vi har kontroll över bränderna, men det går åt rätt håll. Framför allt i Hästveda ser vi positiva tecken, säger Wernerman.

''Har haft en tuff uppgift''

Under torsdagsförmiddagen besökte inrikesminister Mikael Damberg (S) det brandhärjade Hästveda och har följt hur släckningsarbetet gått.

– Man har haft en tuff uppgift när väder och vind inte varit gynnsamt. Men många olika aktörer har samarbetat och ändå lyckats väl med släckningsarbetet, säger han.

Mikael Damberg säger att Sverige har stärkt sin beredskap ordentligt sedan förra sommarens skogsbränder, men att man hela tiden måste utvärdera.

– Vi måste fortsätta utveckla vår förmåga och lära av alla bränder. Om vad som fungerar och inte. Det är bland annat därför jag är här i dag, säger han.

Viktiga lärdomar sedan i fjol

Sedan bränderna förra sommaren har ett intensivt arbete pågått med att höja beredskapen i landet. Bland annat har man investerat i ny utrustning och möjlighet att bekämpa lågorna från luften.

MSB har även köpt in helikoptrar, som planeras kunna vara startklara torsdag morgon, för att kunna arbeta flexibelt där behoven är som störst.

– Det vi lärde oss förra sommaren var hur smidigt det är att kunna ha den här typen av kapacitet som helikoptrarna ger att kunna sätta in vatten från luften, att ha den tillgänglig snabbt och flexibelt kopplat till hur brandrisken ser ut. Då kan vi också sätta in det tidigt, säger Wernerman.

Privata företag med i arbetet

Redan nu har helikoptrarna satts in på olika platser, bland annat i Älvkarleby, och det finns även möjlighet att tillkalla fler helikoptrar om behovet förändras.

– Men det pågår samarbete med privata helikopterföretag, civila, försvarsmakten, räddningstjänsten och polisens helikoptrar som också stödjer i räddningsarbetet, och det fungerar väldigt väl.

En annan lärdom från brandåret 2018 är behovet av brandbekämpningsflyg.

– Det vore bra om Sverige hade tillgång till skopande brandbekämpningsflyg och vårt förslag är att man införskaffar det redan till nästa år och eventuellt i samverkan med EU. Och att vi på några års sikt också kan ha kapaciteten med stora skopande flygplan som en del av den gemensamma EU-beredskapen.

Manar till försiktighet

Än så länge är det oklart vad som fått bränderna runt om i landet att blossa upp, därför manar nu MSB till försiktighet och att också undersöka hur läget ser ut där man befinner sig.

– Det är viktigt att vara försiktig och att man ser om det finns eldningsförbud i kommunen man befinner sig i.

Inför helgen väntas både regn och lägre temperaturer, men beredskapen kvarstår.

– Prognosen ser mer lovande ut till helgen, men vi har en beredskap för att bistå räddningstjänsten om läget inte förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.