Inför valborg väntas regn på flera håll i landet. Foto: SVT/TT

SVT-meteorologen: Så blir vädret på valborg

Uppdaterad
Publicerad

Det vackra vädret är snart ett minne blott, för framåt valborg, då kommer regnet.

– Högtrycket sjunger på sista versen, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Veckan slutade med soliga dagar i hela landet förutom i södra Sverige där ett regn- och molnområde drog in under fredagen.

– Det har varit väldigt välkommet och har gett upp till 50 millimeter regn på vissa håll, men är nu på väg till Danmark igen, säger Pia Hultgren, SVT:s meteorolog.

Regn drar in från Norge

För resten av landet sjunger högtrycket på sista versen.

– Högtrycket sjunger på sista versen. Det blir torrt och stabilt väder under måndagen, men sen bildas ett litet regnområde utanför Trondheim och drar in en del regn över södra Norrland under måndag kväll och natt mot tisdag. 

Regnet drar ner över landet

Området rör sig sedan söderut och med skurar även över Svealand, dock inte de mängder som kunnat uppmätas nu i helgen, utan max omkring tio millimeter, framför allt vid södra Norrlandskusten och delar av Uppland.

– På tisdag, på valborg, ligger lågtrycket över Hälsingland och ner mot östra Svealand. Det kommer också ha passerat över Östergötland och mellersta Götaland.

Vackert väder i Värmland

På vissa håll över Sörmland och lokalt över Götaland kan det förekomma en del skurar på valborgsmässoaftons kväll, men i övrigt blir det en vacker kväll på många håll.

Samtidigt väntas lite varmare luft vilket kan ge ostadigt väder, förutom i Värmland.

– Den varma luften kommer kunna ge uppåt 24 grader i södra Härjedalen eller norra Dalarna där det kommer vara uppemot 20 grader. Det är även där solen skiner på valborgsmässoafton, så om man vill ha vackert väder på Valborg ska man åka till Värmland eller västra Dalarna eller Härjedalen, säger Pia Hultgren.

Kan bli frost nattetid

Under de första dagarna i maj väntas lägre temperaturer.

– Framåt onsdag kväll och torsdag bildas ett snöområde allra längst i norr och sedan sveper den kalla luften ner över Sverige under veckoslutet och nästa helg. Då kan vi åter räkna med frostrisk på nätterna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.