Flera jakttorn fällda i Sverige – Torsten Nilsson i Knutby är drabbad. Foto: SVT/Stefan Larsson

Flera jakttorn fällda i Sverige – jägare i Knutby drabbad

Publicerad

Under den senaste tiden har flera jägare i Sverige fått sina jakttorn fällda. Ett exempel finns i Uppland strax utanför Knutby. Vi har träffat Torsten Nilsson som är den jägare som blivit drabbad.
– Man blir förbannad, säger Torsten Nilsson, som även är ordförande för jägarförbundet Uppsala län.

Det fällda jakttornet har drabbat Torsten Nilsson på flera sätt. Förutom att jakttornet i sig är trasigt, tog också spannmålet skada. Det eftersom flera vildsvin börjat gå hårt åt det mjölmogna spannmålet och när jakttornet var fällt kunde inte Torsten Nilsson komma åt vildsvinen.

– Det var bara att konstatera att det inte gick att skjuta vildsvinen eftersom spannmålsgrödan var för hög. Skadorna som blev efter bara en natt gjorde att jordbrukaren valde att skörda tidigare än det var tänkt, säger Torsten Nilsson.

Flera jakttorn märkta med HSS

På flera platser i Sverige har fällda jakttorn blivit märkta med bokstäverna HSS. Hunt Saboteurs Sweden, som bokstäverna står för, är en organisation som riktar sig mot jakt och jägare. På jakttornet i Knutby finns inte bokstäverna HSS utmärkta, men Torsten Nilsson ser den agenda som ligger bakom aktionerna som befängd och menar att det skapar en opinion mot aktivisterna.

– Jakt är ett naturligt sätt att skörda det en slösande natur ger och det är en förvaltning av våra viltstammar. Jag ser jakten lika naturlig som att rycka upp morötterna, det här är okynne och okunnighet, säger Torsten Nilsson.

HSS avsäger sig ansvaret

I ett mejl till SVT skriver HSS att man inte tar inte på sig ansvaret för aktionerna, men att de står bakom den man som i Växjö nu sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för skadegörelse av jakttorn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer