Uppsala Roller derbys halltider togs bort – vilket innebär att klubben har svårt att planera sin framtida verksamhet. Foto: Adam Sjöborg/SVT

Deras träningstider togs bort: ”Känner oss exkluderade”

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets säsong fick Uppsala roller derby bekräftat att de fått de halltider som föreningen önskat via kommunen – men en kort tid efter hade de avbokats. När de bad om att få tillbaka tiderna fick de besked om att det inte gick.
– Vi har missat flera veckors träning inför seriepremiären och har svårt att planera inför det kommande året, säger Joanna Meier från Uppsala Roller derby.

Enligt Maria Leopardi, enhetschef för Idrott och fritid vid Uppsala kommun, är orsaken till avbokningen ett nytt avtal. Förutom Uppsala Roller derby ska även ett tiotal andra klubbar i kommunen vara drabbade av exempelvis färre halltider och sent bekräftade bokningar.

– Avtalet började gälla första juli och säsongen börjar i augusti, vilket inte är optimalt. Målet med avtalet är att möjliggöra för föreningslivet i kommunen, vilket vi tror att det kommer göra på sikt.

Uppgifter om rykte

Men enligt Uppsala Roller derby ska ett rykte om att sporten ger slitage på golvet vara orsaken till avbokningen.

– Det är en seglivad myt som inte är sann. Vi har kunnat bevisa det genom bland annat skrivelser från andra derbyföreningar, säger Joanna Meier.

Från kommunens sida menar man att det inte stämmer.

– Vi har mottagit information om att däcken skulle kunna skada golven, men det är inget vi har baserat vårt beslut på, säger Maria Leopardi.

Kommunen försöker kompensera

Enligt Maria Leopardi har de kompenserat klubbarna så gott det går. Uppsala roller derby har fått två timmar i veckan i Fyrishov fram till årsskiftet och två timmar i veckan i Johannesbäcksskolan fram till oktober.

– Var vi ska träna sen vet vi inte. Vi kan inte utöva vår sport ordentligt när vi inte får träna i en hall som uppfyller vår krav. Då blir det också svårt för oss att växa som förening, säger Johanna Meier.

I klippet ovan kan du höra Joanna Meier berätta om situationen och även höra kommunens förklaring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer