Foto: TT

Kommuner ger nyanlända förtur till hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta, Heby, Östhammar och Älvkarleby är de kommuner i länet som ger förtur till kommunala hyresrätter för de nyanlända som anvisas till kommunen.

– Omkring fem procent av vårt bestånd på omkring 1100 längeheter är avsedda till sociala insatser, säger Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby.

Samtidigt väljer de resterande kommunerna i länet – Håbo, Enköping, Tierp och Uppsala – att inte göra det.

– Bostadskön ska vara lika för alla, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala.

Sammanställningen är gjord av tidningen Hem & Hyra, utifrån statistik och enkätsvar från Boverket.

Ny lag

En av anledningarna till kommunernas beslut om förtur grundar sig i en lag som kallas Bosättningslaget. Lagen kom till 2016 och gjorde så att kommuner inte kunde avstå anvisade nyanlända med hänvisning till bostadsbrist. Vissa kommuner valde då att börja med förtur till det kommunala beståndet av lägenheter för att möta utmaningen.

Hade man inte kunnat lösa det på ett annat sätt?

– Vi har faktiskt diskuterat en annan lösning. Men i och med att det rör sig om så få till antalet så har vi hittills ansett att det inte behövts. Att talen även sjunker har också spelat in. Under kommande år 2019 har vi noll anvisade, säger Marie Larsson (S).

– Sen får vi inte glömma att det handlar om en solidariska handling. Kommunen har ett ansvar för de nyanlända som anvisas till oss. Kommer man som nyanländ har man inte haft möjligheten att stå i kö, och då måste vi ta ett socialt ansvar, fortsätter hon.

Är det inte orättvist? Särbehandling av de nyanlända då de får förtur framför personer som kanske stått länge i kö?

Det finns en uppenbar risk för polarisering, det är vi medvetna om. Det handlar om balans. Sen är det viktigt att påpeka att även många andra grupper särbehandlas: äldre och unga till exempel. Där har kommunen särskilda insatser för att ge möjlighet till boende också.

Uppsala går en annan väg

Marie Larsson (S) understryker också att majoriteten av de nyanlända som kommit till kommunen under de senaste åren är så kallade EBO. Alltså personer som på eget initiativ kommit till kommunen och löst boendefrågan på annat vis än genom kommun och myndighet.

Uppsala har dock valt en annan väg än Älvkarleby. Även om båda kommunerna dras med bostadsbrist.

– Bostadsförmedlingen ska vara en rak kötid. Ingen ska få förtur. Vi har valt att hålla isär dem, säger Erik Pelling (S)

Varför?

– Det är viktigt att bostadsförmedlingen är lika för alla.

– Sen löser vi vår uppgift. Vårt ansvar. Vi har valt att ingå avtal med privata hyresvärdar istället, och den vägen kunna erbjuda bostäder till de som kommer, fortsätter han.

Till Uppsala kommun anvisas omkring 300 nyanlända årligen. Under perioden då det var som mest var det omkring 700.

Känns det inte ganska tacksamt att förfoga över Uppsala när det kommer till sådana här frågor? Med de många privata värdarna?

– Jo absolut, men samtidigt är det här något vi har slitit med i många år. Att få till mer byggande av hyresrätter, säger Erik Pelling (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.