Foto: SVT

Hyresgästföreningen om förturen: Det blir fel

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Hyresgästföreningen finns det ett problem med att kommuner erbjuder förtur till hyresrätter till anvisade nyanlända. Det finns en risk att man ställer grupper mot varandra, vilket de menar inte är önskvärt.

Tidningen Hem & Hyra har sammanställt vilka kommuner i länet som erbjuder förtur till hyresrätter till nyanlända. Fyra kommuner i länet erbjuder det, medan fyra inte gör det: Knivsta, Heby, Östhammar och Älvkarleby gör det. Håbo, Enköping, Tierp och Uppsala gör det inte.

– Man ska inte ställa grupper mot varandra. Det bli fel, säger Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Hyresgästföreningen menar att ett förtursssytem inte är önskvärt då det är uppbyggt för att särbehandla en grupp framför en annan.

– Vi är alla de stora förlorarna, säger Johan Pelling och syftar på den situation samhället nu är inne i – med skriande bostadsbrist på sina håll.

Fall till fall

Johan Pelling understryker dock att det kan finns tillfällen då förtur är legitimt.

– Man kan ha förturssytem utifrån enskilda behov. Detta ska prövas från fall till fall. Nyanlända kan vara ett sådant skäl. Funktionshinder eller kvinnor som flyr från misshandel andra. Kommuner har ett ansvar att ta hand som socialt utsatta – det är en anständighetsfråga.

Avslutningsvis menar Pelling att situationen inte skulle vara problematisk om det fanns tillräckligt många hyresrätter från början.

– Det enda sättet att komma runt problemet är att bygga fler bostäder. Det finns inga genvägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.