Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Flygfest bland molnen i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Flygentusiaster får passa sig för nackbesvär i dag. Försvarsmakten har punkat upp ett späckat schema med flyguppvisningar från morgon till kväll.

Så är den tillbaka, flygdagen i Uppsala – en logistisk utmaning för Försvaret och en högtidsdag för alla flygälskare. Under lördagen bjuds på två flyguppvisningar med Jas 39 Gripen,  Viggenflyg, J 35 Draken, helikopterflyg, Herculesplan, segelflyg med mera. Försvarsmakten genomför även en övning efter lunch bestående av bland annat luftstrid och luftlandsättning från helikopter.

30 000 p-platser

Ett evenemang som väntas locka storpublik (inför dagen som senast genomfördes för fyra år sedan talades det om 150 000 besökare) kräver sina förberedelser. 30 000 p-platser har ställts i ordning (arrangören ser gärna att man tar bussen eller cyklar för att undvika trafikkaos), under dagen räknar Försvarsmakten med att sälja cirka 180 000 luncher och det står drygt 320 bajamajor på plats för de som behöver lätta på trycket.

Hur blir flygvädret då? SMHI:s prognos säger molnigt under morgonen. Temperaturen håller sig mellan 17 och 23 grader.

Under förmiddagen ringlade bilköerna långa mot F 16 och de som tog sig till evenemanget på det här sättet blev sittande en god stund i väntan på att få komma in.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tror på publikrekord

Men enligt Jonas Eronen, presstalesperson vid region mitt, så har många tagit sig till Flygdagen med buss och cykel.

– Bilparkeringen är inte fullbelagd.

Och hur många räknar man med har kommit?

– Vid 12.45 så sa flottiljpersonal som jag pratat med att det rörde sig om 140 000-150 000 personer och att det skulle bli publikrekord.

Vad tror du det kan bero på?

– Det är flera saker. Vi har krig i vår närhet, Nato-frågan är aktuell, flygdagen har haft ett uppehåll och så är det gratis att komma hit.

Klippet: Hör vad besökarna tyckte om flygdagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyg intresserar och folk vallfärdade till F 16 under lördagen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.