Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när piloterna genrepar med sina stridsflygplan Foto: Lisa Chröisty/SVT

Höjd beredskap inför flygdagen: ”Höga krav på säkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen höll militär och polis sitt sista möte inför Uppsalas flygdag dit fler än 150 000 besökare väntas komma – medan piloterna generalrepeterade med sina respektive stridsflygplan.

– Den mängden människor på ett och samma ställe ställer höga krav på säkerheten så vi är förberedda på allt från diverse sjukdomsfall till grova brott, säger Jonas Eronen, presstalesperson hos polisen.

På lördag är det återigen dags för Uppsalas flygdag, ett evenemang som under förra arrangemanget för fyra år sedan lockade nästan 140 000 besökare. Imorgon förväntas den siffran överstiga 150 000.

– Det är inte bara en flyguppvisning utan det är också en övning inför skarpt läge, säger Tommie Sandström, projektledare för Uppsalas flygdag.

Utbrett säkerhetsarbete

Militär och polis har tillsammans arbetat tätt i mer än ett halvår för att säkerställa att evenemanget lever upp till de säkerhetsföreskrifter som finns. För arrangörerna är det här också ett tillfälle att visa upp sin verksamhet, och arbeta för att rekrytera fler till respektive yrkeskår.

– Vi kommer finnas på plats och besvara frågor om försvaret, NATO, skattepengar och andra funderingar som har blivit aktuella med den senaste tidens konflikter, säger Tommie Sandström, projektledare för Uppsalas flygdag.

I klippet: Se när piloterna genrepar med sina stridsflygplan och hör mer om säkerhetsarbetet inför flygdagen.

Att tänka på inför flygdagen i Uppsala:

• Flera vägar kommer att vara avstängda i Uppsala så välj om möjligt att promenera, cykla eller ta bussen. Inhyrda bussar avgår från bland annat resecentrum.

• Var uppmärksam på den information som förmedlas under dagen via exempelvis högtalare på området. Skulle något oväntat inträffa kommer information att direkt förmedlas där.

• Lämna husdjur hemma, enbart undantag för servicehundar med vetskapen om att det kommer att vara en bullrig och påfrestande miljö vid flygfältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.