Kabinpersonal som varit permitterad kan se fram mot att lyfta igen. ”Skönt vara till tillbaka” tycker Magnus Augustinsson och Lena Stjärnkvist. Foto: SVT

Resorna ökar igen på Arlanda – flygvärdinnan: ”Blivit ödmjuk inför livet”

Uppdaterad
Publicerad

Under maj ökade antalet resenärer på Arlanda drygt 350 procent jämfört med maj i fjol. Men det är från väldigt låga nivåer förra året och återhämtningen tar tid. Inte förrän under 2022 bedömer branschen att läget är som innan pandemin – om det någonsin blir det.

Flygbranschen drabbade hårt av pandemin. SAS med 10 000 anställda i Skandinavien tvingades säga upp hälften – medan kvarvarande personal permitterades i olika stor utsträckning.

Men under maj märktes en uppgång.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi går in i vår högsäsong nu och hoppas flyga 50 procent av antalet resenärer ett vanligt år, säger Freja Annamatz, presschef vid SAS.

”Trivs ju på mitt jobb”

SAS-personal som inte blev uppsagd utan permitterad kan återvända till jobbet i samma utsträckning som resenärerna kommer tillbaka. En av dem som börjat jobba igen är Magnus Augustinsson.

– Jag tycker det är skönt när allt börjar återgå till det normala. Jag trivs ju på mitt jobb, säger han.

Ändrade resvanor

Flygresor som motiveras av nöjen och rekreation väntas komma tillbaka till nivåerna som rådde innan pandemin. Men detsamma gäller inte för affärsresenärerna:

– Där tror vi att det kommer att bli ett annat resande, inte minst för att man kan ha möten digitalt, säger Freja Annamatz.

I klippet: Kabinpersonalen om året som gått – och vad de hoppas mest på i framtiden

Så ökar resandet

• I maj i år reste 270 000 personer till eller från Arlanda – en ökning med 354 procent jämfört med maj i fjol, enligt siffror från Swedavia.

• På Arlanda minskade flygresandet med 88 procent i maj i år jämfört med maj 2019, enligt Swedavia

• Mellan april och maj i år ökade flygbolaget SAS antalet resenärer med 20 procent och beräknar att antalet resenärer ligger på hälften av ett vanligt år i juli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet