Foto: SVT/TT

FN:s generalsekreterare till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet har nu släppt namnet på den föreläsare som väntas på den årliga Dag Hammarskjöld-föreläsningen. I år väntas H.E. António Guterres, FN:s generalsekreterare, närvara.

Den årliga Dag Hammarskjöld-föreläsningen ges till minne av Dag Hammarskjöld. Den hålls den 22 april och i år väntas H.E. António Guterres, FN:s generalsekreterare, föreläsa.

Föreläsningen kommer att ges på Uppsala slott, söndag 22 april klockan 17:00.

Toppmöte

H.E. António Guterres är på besök i Sverige som en del av ett FN-toppmöte i slutet av april. FN:s generalsekreterare António Guterres och FN-ambassadörer från säkerhetsrådets 15 medlemsländer kommer under besöket träffa bland Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och hålla ett informellt arbetsmöte på Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne.

Framtida fred

Temat för mötet är framtiden för FN:s fredsbevarande arbete, hur de fredsbevarande insatserna ska stärkas och effektiviseras, uppger utrikesdepartementet.

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död i dåvarande Nordrhodesia 1961. Under den tiden tog han initiativ till FN:s första fredsbevarande insats med beväpnad trupp.

  • António Guterres blev partiledare för Portugals socialistparti 1992 och premiärminister tre år senare och fram till 2002.
  • Mellan 2005 och 2015 var han en uppskattad chef för FN:s flyktingorgan UNHCR.
  • Guterres gav sig in i politiken på 1970-talet när Portugal blev demokratiskt efter 50 år av diktatur, skriver BBC,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer