Foto: TT

FN: Ny information om Hammarskjölds död

Uppdaterad
Publicerad

Den nya expertpanelen om FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch 1961 har letat sig fram till ny information, uppger FN.

Natten mellan den 17 och 18 september 1961 kraschade planet i det som i dag är Zambia. Enligt FN-talesmannen Stephane Dujarric i New York har den tre personer starka panelen rest till Zambia, där de träffat ”nya vittnen” men har också lyckats samla ”ytterligare ny information” från regeringar och privata arkiv i Belgien, Storbritannien och Sverige.

Panelen leds av tanzaniern och juristen Mohamed Chande Othman. Han har hjälp av australiern Kerryn Macaulay, expert på flygkrascher, och dansken Henrik Larsen, som är ballistisk expert.

Annat plan

Tidigare har vittnen uppgivit för utredare att ytterligare ett flygplan dök upp som besköt Hammarskjölds plan.

En internationell juristkommission, där bland andra svensken och FN:s förre rättschef Hans Corell ingick, presenterade 2013 en rapport om dödskraschen. Tidigare utredningar har kritiserats för att inte ha undersökt andra möjliga haveriorsaker än pilotfel. Men kommissionen kom fram till att planet kan ha tvingats ner på grund av exempelvis hot eller attackerats från luften.

Hemliga dokument

Den påtalade också att det inte fanns några inspelningar av radiokontakten med flygledartornet i Ndola och att loggböckerna där var ofullständiga. Men enligt kommissionen hade USA övervakningsutrustning där och det är troligt att amerikanerna spelade in den aktuella nattens radiotrafik. USA:s underrättelseorgan NSA ska ha medgett att man har tre dokument som rör fallet, men de är hemligstämplade.

Panelens nya fynd ska offentliggöras när frågan om sekretess avgjorts och när FN-chefen Ban Ki-Moon beslutat om möjliga ytterligare steg i frågan, uppger Stephane Dujarric.

Föddes i en adlig familj i Jönköping 1905. Växte upp i Uppsala där hans far var landshövding.

Blev docent i ekonomi 1933. Arbetade inom både finans- och utrikesdepartementet.

Valdes 1953 till FN:s generalsekreterare. Blev en mycket aktiv, initiativrik och respekterad sådan. Har bland annat skapat FN:s första fredsförband, de blå baskrarna.

Var fortfarande generalsekreterare när han 56 år gammal dog i flygkraschen i Ndola i dåvarande Nordrhodesia 1961. Han var då på väg för att medla i Kongokrisen. Tilldelades Nobels fredspris postumt.

Hammarskjöld är även känd som en mystiker. Han skrev boken Vägmärken och inrättade ett meditationsrum i FN-skrapan i New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer