Forsmark kärnkraftsverk. Foto: TT

Vill ha folkomröstning om slutförvar i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

Forsmark är en het kandidat till att bli platsen för ett svenskt slutförvar av kärnbränsle.

– Vi har bestämt att föreslå kommunfullmäktige att hålla en folkomröstning. Resultatet av den blir en del av ett underlag som kommunfullmäktige ska fatta beslut utifrån. Så får vi se vad de övriga partierna tycker, säger Jacob Spangenberg (C) som är ordförande i kommunstyrelsen.

Den politiska majoriteten vill snarast tillsätta en parlamentarisk grupp med representanter från alla partier. Kommunfullmäktige får besluta om detaljerna när det ska ske och vilka valalternativ som ska finnas.

Slutförvaring av kärnbränsle

– Vi har haft en otrolig delaktighet med våra medborgare. Det har varit otroligt viktigt för oss så att man också känner sig trygg som medborgare. 75-80 procent har varit väldigt positiva, säger Margareta Widén Berggren (S) vice ordförande i kommunstyrelsen.

En lång process

I formell mening har kommunen ännu inte fått frågan om slutförvar. Men den kan komma någon gång under första halvåret 2017. Majoriteten vill nu därför förbereda för en folkomröstning. Resultatet av den blir rådgivande för kommunfullmäktiges beslut när frågan väl ställs.

Hur ställer sig partierna i frågan?

– I själva sakfrågan har vi inte tagit ställning som partier. Min personliga åsikt är att om Mark- och miljödomstolen föreslår regeringen att säga ja kommer jag arbeta för det. Jag litar på dem, säger Jacob Spangenberg (C).

Om det blir en folkomröstning föreslås den hållas i slutet av 2017 eller i samband med valet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaring av kärnbränsle

Mer i ämnet