Östhammarborna delade i folkomröstningsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Nu ser det ut som om Östhammars invånare får rösta om ett eventuellt slutförvar i Forsmark. Samtidigt frågar sig en del vilket inflytande folket bör ha i förhållande till expertisen.

Idag presenterade den politiska majoriten i Östhammars kommun sina planer för en folkomröstning i frågan om kommunen vill att det planerade slutförvaret för kärnavfall ska ligga i Forsmark.

– Det tycker jag är bra, för då får folket säga sitt och så får man besluta därefter. Det är demokrati, säger Östhammarbon Thomas Berg.

Slutförvaret i Östhammar

Rådgivande omröstning

Resultatet i folkomröstningen är rådgivande och alltså inte bindande. I slutändan är det kommunfullmäktige som gör en helhetsbedömning när frågan kommer.

Däremot tycker både kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C) och vice ordförande Margareta Widén-Berggren (S) att folkets röst ska väga tungt i ett slutgiltigt beslut.

– Det är ju naturligtvis en väldigt viktig del, men hur man graderar det blir ju upp till varje kommunfullmäktigeledamot att till sist besluta om, säger Jacob Spangenberg (C).

”Svårt att göra rätt bedömning”

En del Östhammarbor ifrågasätter dock kommuninvånarnas förmåga att fatta ett informerat beslut i den komplexa frågan.

– Jag tror att det blir svårt för allmänheten att göra rätt bedömning. För hur kan allmänheten veta bättre än de som i åratal har forskat på området? frågar sig Gerd Vading.

Christina Williamsson-Liw är principiellt för en folkomröstning – om politikerna lyssnar på vad folket säger. Hur hon skulle rösta om det var dags idag, vet hon dock inte.

– Det är klart att det skapar massa sysselsättning. Det är många som får arbete och det ska man inte förringa. Sen måste det ju alltid vara en säkerhet runt ett sånt här slutförvar. Så det finns både för och nackdelar.

Flera partier emot

Kristdemokraterna och Liberalerna har angett att de är emot en folkomröstning om slutförvaret. Företrädare från moderaterna säger till SVT Nyheter Uppsala att de historiskt sagt nej, men i nuläget inte stänger den dörren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutförvaret i Östhammar

Mer i ämnet