Ebba Eriksson är rädd att hennes son kommer att reagera negativt på flytten. Foto: SVT

Förälder orolig för flytt av IM-programmet till Jälla

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna som går IM-programmet i Uppsala kommer inte må bra av flytten till Jällaskolan i höst. Det menar en förälder som nu är allvarligt orolig för sin son.

Ebba Erikssons son går på introduktionsprogrammet, IM, på Sylveniusgatan i Uppsala, det är en filial till Bolandgymnasiet. Planen tidigare har varit att programmet ska flytta till Bolandgymnasiet i höst. Nu går flytten till Jällaskolan istället eftersom Bolandgymnasiet ska läggas ner.

– Det är ”sköra” ungdomar som behöver stabilitet och extra stöd i undervisningen. De behöver inte skyfflas runt, först får de höra att de ska till Boland och nu ska de till Jälla, säger Ebba Eriksson.

Men gymnasiechefen Erik Ojala försvarar beslutet och säger att istället för att eleverna ska flytta två gånger, först till Boland och sedan till Jälla så får de nu flytta direkt till Jälla.

Trolla med knäna

Fast Ebba Eriksson menar att flytten sker för snabbt och tycker att det är fel att kommunen inte kan garantera att lärare och assistenter flyttar med.

Hur får det här dig att känna som förälder?

Riktigt jävla arg rent ut sagt, framförallt när jag får höra att den nya rektorn säger att hon ska trolla med knäna för att lösa situationen med lokaler, säger Ebba Eriksson.

Men rektorn försvarar sitt uttalande.

– Det var på ett personalmöte där vi skämtade lite kring det här, det är en tuff situation just nu. Men vi måste allihop hjälpas åt. Det som jag egentligen sade var att alla vi som är inblandade i den här flytten, både här på Jälla och på Boland, måste göra vårt allra bästa för elevernas skull och den målsättningen uppfattar jag att vi har på båda skolarna, säger Elin Dahm, rektor på Jällagymnasiet.

Men det låter ganska negativt att ni måste trolla med knäna för att få ihop det här?

Det kommer att gå alldeles utmärkt och jag är inte orolig.

Hon får medhåll från gymnasiechefen.

– Det är ju så att Jälla i dag har den här typen av verksamhet som de här eleverna har på Sylvenius. Sen behöver man naturligtvis utöka sin verksamhet. De har god trygghet på Jälla i dag och jag tror säkert att de kommer att kunna ta hand om de här eleverna på ett tryggt och bra sätt, säger Erik Ojala, gymnasiechef inom Uppsala kommun.

Sonen blir orolig

Men det tror inte Ebba Eriksson som säger att hennes son kommer att reagera negativt på flytten.

– Han blir orolig och han kommer antagligen inte att vilja gå till skolan. Han måste ha lugn och ro och jag vet inte om det går att uppfylla därborta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolnedläggning GUC och Boland

Mer i ämnet