Upprörd stämning efter beslut

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen var nedslagen på Bolandgymnasiet och GUC efter gårdagens besked att Utbildningsnämnden i Uppsala kommun kommer att stänga de båda skolorna inom två år, med anledning av trångmål i ekonomin. Beslutet var väntat men rörde ändå upp känslor på de berörda skolorna.

– Jag är fruktansvärt besviken. Vi har ju haft det på känn, men jag tycker inte kommunens argument håller. Vi har bättre argument för att ha skolan kvar. Däribland mångfalden inom utbildningen i Uppsala. Elevantalet och ekonomin kommer vända, säger Lars Norelius som är matematiklärare på Bolandsgymnasiet.

Inne i de gemensamma lokalerna som GUC och Boland besitter låg det idag en tryckt stämning. Detta efter gårdagens slutgiltiga besked om nedläggning innan 2017.

Skolnedläggning GUC och Boland

– Det är som ett slag i hjärtat och magen. Jag känner mig oerhört besviken på de politiska partierna, säger Amanda Moberg som går tredje året på GUC.

På grund av ett underskott på 54 miljoner i lokalkostnader för den kommunala gymnasieskolan 2014 tog Utbildningsnämnden igår beslutet om att stänga GUC och Boland. Men även om beslutet var väntat så var också reaktionerna det.

– När de lägger ned skolan på ett sådant här sätt blir vi bara siffror på ett papper. Jag tycker de inte har någon analys av hur det påverkar oss som människor. Dessutom kan man inte klämma ihop hur många elever som helst nu när mycket ska flytta till andra skolor. Det är inte hälsosamt, säger eleven Amanda Moberg.

Som ett resultat av gårdagens beslutet läggs ett program och fem inriktningar ned, medan fem andra inriktningar ska flytta till andra skolor senast 2017.

– Jag hinner ju gå klart men jag tycker det är synd för alla lärare och elever som sökt skolorna. Det kommer kommer bli rörigt nu den sista tiden. Sen har vi varit med om en flytt ganska nyligen och det är jobbigt bara det att alla känslor från det rörs upp, säger Karl Alvengren som går andra året på GUC.

Bland kommunens argument för nedläggning fanns fanns bland annat de sjunkande elevantal – bortsett ifrån den sinande kassa. Något som ifrågasattes av de berörda.

– Jag tycker det sänder en signal om att de nedvärderar det estetiska. Jag tycker det händer hela tiden. Och detta är bara ytterligare ett tecken på det, säger eleven Amanda Moberg.

Skolans rektorer avböjde att svara på några frågor när SVT Nyheter Uppsala var på besök med förklaringen att mycket planeringsarbete inför framtiden kvarstår. Däribland vad som händer med lärarna men också vad som händer med den nyflyttade tv-produktionsinriktningen som nu ska flytta till lokaler utan tv-studio.

– Vi har precis genomgått en renovering och så kommer det här. Lärarna och eleverna behöver ro för att det ska bli bra. Jag tycker det främst sviker eleverna, säger Johan Segerstedt som är tv-lärare på GUC.

– Även om beslut är taget kommer vi inte släppa det. Vi kommer kämpa på och försöka göra skillnad, säger eleven Karl Alvengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning GUC och Boland

Mer i ämnet