Anton Dahlberg är barnpsykolog och doktorand vid Uppsala universitet. Foto: SVT

Utbildningen gör att barn och föräldrar mår bättre

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att den psykiska hälsan ökar både hos barn och föräldrar efter genomgången föräldrautbildning. Dessutom ökar föräldrars tilltro till sin egen förmåga.

Anton Dahlberg är barnpsykolog och doktorand vid Uppsala universitet. Han studerar effekterna av föräldrautbildningen Triple P (Positive Parenting Program) – en universell utbildning som vänder sig till alla föräldrar med barn i åldrarna 0-5 år.

En sak han har sett hos grupperna är att det psykiska välmåendet har ökat.

– De föräldrar som kommer till Triple P mår generellt ganska dåligt och har svårt att få livet att gå ihop. Ungefär en fjärdedel har symptom på nedstämdhet och sömnsvårigheter, säger Anton Dahlberg.

Men när de efter genomgången utbildning har fått skatta sitt välmående är det som i samhället i stort – bara fem till tio procent upplever att de mår dåligt.

Minskade beteendeproblem

Även hos barnen märker man en ökad psykisk hälsa.

– Vi ser samma effekter som internationellt. Beteendeproblem, bråk mellan barn och svårigheter att samarbeta minskar kraftigt. Det är väldigt tydliga förbättringar när det gäller oro och det känslomässiga.

På lång sikt finns också en förhoppning att man minskar beteendeproblem och psykisk ohälsa i samhället i stort.

– Psykisk ohälsa hos barn är också förenat med svårigheter senare i livet. Ju tidigare vi kan komma åt det och komma med insatser, desto bättre effekt har det, säger Anton Dahlberg.

Når alla grupper

Han är också nöjd med fördelningen mellan mammor och pappor i grupperna.

– Det är ganska svårt att få med pappor på såna här saker. Just Triple P i Uppsala är riktigt bra, det är i stort sett 50/50 som deltar i grupperna.

Studien visar också att man når ett representativt urval av befolkningen när man tittar på exempelvis utbildningsnivå.

– Där verkar det som att Triple P just i Uppsala har lyckats riktigt bra, säger Anton Dahlberg.

Han kommer senare i höst även påbörja intervjuer med barnen själva om hur de tycker att det är efter att deras föräldrar har gått utbildningen.

Resultaten av studien beräknas publiceras under våren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.