Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förbereder sig för fler coronapatienter Foto: Pontus Stark/SVT

Förbereder sig för fler coronapatienter: ”Ingen brist på syrgas”

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset pågår omställningar för att kunna ta emot allt fler coronasmittade patienter. Bland annat har man undersökt syrgaskapaciteten.

På måndagen vårdades 17 patienter med covid-19 på Akademiska sjukhuset, varav fyra så allvarligt sjuka att de får intensvivård.

– Att vi är i ett så kallat väntläge inför en pandemi som slår hårt är sant, men man ska också komma ihåg att vi har arbetat hårt i flera veckor nu. Vi arbetar nu i princip enbart med covid-19. Alla våra mottagningsrum är inriktade på att ta emot det här, säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken, på en presskonferens.

– Vi har långtgående planer på att att emot många fler patienter, både på mottagningen och att kunna lägga in patienter på resten av sjukhuset.

Bland annat förbereder man sig för att vårda patienterna med extra syrgastillförsel, så kallad optiflow-behandling.

– Vi har kontrollerat hur mycket syrgas vi klarar av på sjukhuset – och fick ett väldigt glädjande besked. Det kommer inte att vara någon brist på syrgas, säger Fredrik Sund.

Under presskonferensen berättade även Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen, att man bett om ett nytt fältsjukhus till Uppsala. I söndags var ett på väg till flygbasen Ärna, men karavanen styrdes om till Stockholmsmässan i Älvsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer