Det är fortfarande lite finare att vara professor än företagare i Uppsala, konstaterar Anna-Lena Holmström, regionchef vid Svenskt Näringsliv. Foto: TT/SVT

Företagare missnöjda med Uppsala kommuns attityd

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens service till och bemötande av företag har länge varit dålig, menar många av Uppsalas företagare. Och just i Uppsala är synen på företagare lite sämre än på andra håll.

– Det skapas olika kulturer på olika arbetsplatser i olika kommuner. Men Uppsala är en stad som är akademisk – men det är fortfarande lite finare att vara professor än företagare, säger Anna-Lena Holmström, regionchef vid Svenskt Näringsliv i Uppsala.

Ett problem som kommunen väl är medvetna om.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) är själv företagare och kan känna igen sig i den situation som företagarna beskriver.

– Uppsala har haft en akademi sedan 1477 och det har präglat hela staden, men de senaste åren har det skett ett trendbrott. Vår syn har förändrats och idag lyfter vi våra företag, säger han.

Uppsala sämst och Knivsta bäst

Enligt Svenskt Näringslivs mätning ligger Uppsala på tredje sämsta platsen totalt sett och enligt de parametrar som mäter kommunens service och bemötande ligger man sist.

Knivsta kommun har bäst företagsklimat i länet och ligger på plats 29 av Sveriges 290 kommuner.

Och Mohamad Hassan har en teori.

– Om man tittar på den här rankingen så är det många små kommuner som toppar. Det är en kommuns storlek som gör att det blir svårare att slå igenom och lyssna på alla företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.