Uppsala har sämst företagsklimat i länet. ”Många företagare är i underläge”, säger företagaren Maria Mattson Mähl från Uppsala. Foto: SVT/TT

Uppsalas företagare ger kommunen bottenbetyg

Publicerad

Företagsklimatet i Uppsala har kritiserats under en längre period, något som även syns i den enkät som Svenskt Näringsliv genomför varje år.

Sedan 2012 har Uppsala klättrat nedåt på listan och finns idag på plats 195 av Sveriges 290 kommuner. Många av företagarna kritiserar kommunens bemötande och upplever att man alldeles för sällan får ett tydligt besked om vad som gäller i beslut och upphandlingar.

– Jag tycker att den stora skillnaden mellan Uppsala och andra kommuner är att man får ett snabbare och ett rakare besked. Jag tror det finns en okunskap kring företagarnas villkor, säger Maria Mattson Mähl, som är grundare och delägare av företaget AlphaCE i Uppsala.

Sämst i länet i bemötande

Det som drar ned Uppsalas betyg bland företagarna är hur de uppfattar kommunens service, vilken attityd politiker och tjänstepersoner har kring företagande och hur lagar och regler tillämpas.

Och vid Uppsala kommun är man medveten om problemet.

– Vi har kommit över den magiska punkten och nu går vi åt rätt håll. Men vi måste fortsätta arbeta med de parametrar som företagarna inte är nöjda med, säger Charlotte Skott, näringslivsdirektör på Uppsala kommun.

I klippet får du höra mer om vad Uppsalas företagare tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.