Advokat Leif Silbersky utgår från att hans klient kommer att släppas under onsdagen. Foto: TT.

Förhöret med terrormisstänkt ställdes in

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade förhöret med den man som sedan i söndags sitter anhållen misstänkt för förberedelse till terrorbrott ställdes i dag in av polisen. ”Det pekar på att min klient kommer att släppas fri”, säger advokat Leif Silbersky.

– Jag har fått beskedet att man inte hade tid att hålla förhör med min klient idag, säger Leif Silbersky, som är mannens advokat.

Mannen som är skäligen misstänkt för förberedelse till terrorbrott, bland annat Håbo kommun, har suttit anhållen sedan i söndags kväll.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Senast i morgon vid klockan 12 måste åklagaren lägga fram en häktningsframställan, annars släpps mannen fri. Men advokat Leif Silbersky tror inte att det blir någon häktningsframställan.

– Min klient förnekar att han är inblandad i någon brottslig verksamhet. Om de ska hålla fler förhör så måste de göra det i morgon förmiddag.

Vad tänker du om att förhöret ställdes in?

– Jag är självklart besviken å min klients vägnar, för jag utgår ifrån att han hade släppts på fri fot om förhöret hade hållits idag. Nu måste han i stället spendera ytterligare ett dygn inlåst och det tycker jag är onödigt.

Silbersky tror att förhöret ställdes in eftersom polisen ville undersöka några uppgifter innan mannen släpps på fri fot.

Ingen kommentar från åklagare

SVT Nyheter Uppsala har sökt åklagare Evamari Häggkvist för att få klarhet i varför förhöret ställdes in, men hon säger att hon inte vill kommentera utredningen.

Kommer det bli någon häktningsframställan?

– Det får ni se i morgon, säger Evamari Häggkvist, åklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Mer i ämnet