Förstagångsmödrar blir allt äldre i Uppsala län. Stigande ålder ökar också risken för komplikationer, säger förlossningsöverläkare Maria Nelander. Foto: Gorm Kallestad/TT

Förlossningsläkaren: ”Risken för komplikationer ökar med åldern”

Publicerad

En genomgående trend i samhället är att folk blir föräldrar allt senare i livet. Även om det går bra för de allra flesta ökar risken för komplikationer ju äldre man blir, säger förlossningsöverläkaren Maria Nelander.

– Det är svårt när samhället inte är i synk med biologin – med möjligheten att kombinera föräldraskap med utbildning, att få bostad och så vidare, säger Maria Nelander som är förlossningsöverläkare och sektionschef vid obstetriken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon menar att det går bra för de flesta både mammor och barn, även när mamman är äldre, men att man ska vara medveten om de ökade riskerna. Hon nämner några exempel:

– Bara ålder i sig utgör en större risk för att det slutar med kejsarsnitt. Havandeskapsförgiftning ligger på 2-3 procent i hela befolkningen, men kan gå upp till 5-10 procent när man är äldre.

Pappans ålder har däremot inte lika stor betydelse.

– Man har sett att det med äldre pappor, över 50 år, kan finnas ökade risker med neuropsykiatriska sjukdomar i ökad frekvens, säger Maria Nelander.

I videon ovan hör du Maria Nelander berätta mer om vilka risker graviditet hos kvinnor över 35 kan medföra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.