Maria Lindstedt fyller 40 i sommar och väntar sitt första barn. ”Det känns jättespännande och förväntansfullt”, säger hon. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Maria blir mamma för första gången vid 40

Uppdaterad
Publicerad

Förstagångsföderskorna blir allt äldre i Uppsala län. Under tio år har snittåldern ökat med nästan ett år, till 29,88. Uppsalabon Maria Lindstedt närmar sig 40 och väntar sitt första barn.

– Det blir en livsomställning och man får ju bara åka med. Jag ser fram emot glädjen, kärleken och närheten till det här lilla barnet – allt som det innebär att vara förälder, säger Maria Lindstedt som väntar sitt första barn.

Hon är gravid i vecka 24 och fyller 40 år i sommar.

Förstagångsföderskor blir allt äldre. I Uppsala län har genomsnittsåldern ökat med närmare ett år under de senaste tio åren och låg förra året på 29,88.

Skräms inte av ökade risker

Det är inte en problemfri trend. Enligt förlossningsöverläkare Maria Nelander vid Akademiska sjukhuset ökar risken för komplikationer när man passerat 35. Men det är inget som skrämmer Maria Lindstedt.

– Jag har inte tänkt så mycket på att det skulle påverka mitt beslut att fortsätta vara gravid. Så länge alla prover visar att jag mår bra och bebisen mår bra därinne har jag valt att köra på. Min inställning är att det kommer att gå bra och så hoppas jag att det gör det, säger hon.

I videon ovan hör du Maria Lindstedt berätta om sina tankar kring att bli gravid senare i livet.

För tio år sedan var genomsnittsåldern för en förstföderska 28,99 i Uppsala län. I fjol var den närmare ett år mer. Yngst är de i Älvkarleby och äldst i Uppsala. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.