Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tänker dåvarande ordföranden om pengarna som hittills spenderats? Se i klippet. Foto: SVT och Metod Arkitekter

Förra regionstyret spenderade 76 miljoner – på ”matpalats” som inte blev av

Uppdaterad
Publicerad

En investering på hundratals miljoner, en vision om ett ”matpalats” och nästan tio år av politiskt käbbel. Nu ser hela projektet ut att slopas. Men den ansvariga ser det inte som ett misslyckande.

År 2015 var planen att bygga ett kök och en restaurang – ett så kallat ”matpalats” för 286 miljoner kronor vid Akademiska sjukhuset. Sjukhusmaten skulle tillagas i Uppsala istället för Västerås.

Sen kom pandemin.

Sjukvård i Uppsala

– Det satte stopp i hela byggkedjan. Den enda offerten som kom in låg på över en halv miljard kronor, säger Björn-Owe Björk (KD), tidigare ordförande i fastighets- och servicenämnden i Region Uppsala.

Region Uppsala spenderade miljoner

Bygget pausades för att det saknades pengar. De pengar som fanns behövdes till annat, ansåg politikerna.

Innan bygget stoppades hann Region Uppsala spendera 76 miljoner kronor på projektet. Vad som händer nu är fortfarande oklart då det nyligen skedde ett maktskifte i regionen.

Kommer det nya styret behöva städa upp efter er?

– Nej. Vill man gå vidare enligt de dyra ursprungsplanerna kan man göra det. Men man kan också vara klok och se över planerna och se vilket behov Akademiska sjukhusets patienter och personal faktiskt har, säger Björn-Owe Björk.

Socialdemokraternas svar

Det nya styret, som består av S, V, C och MP, uppger att man ännu inte tagit några beslut om projektets framtid.

– Den nytillträdda majoriteten har en ambition att ta ett omtag kring framtida investeringar. Just produktionsköket är en av frågorna som vi kommer titta närmare på. Därför kommer vi ha anledning att återkomma om hur vi ska hantera frågan längre fram, säger Damian Riveira Linares (S), politisk sekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvård i Uppsala

Mer i ämnet