Nikolai Piskunov bygger tillsammans med andra forskare en ny spektrometer som heter CRIRES+. Instrumentet är optimerat för att studera exoplaneter. Foto: Privat / TT ESO

Forskare söker efter liv utanför vårt solsystem

Just nu bygger forskaren Nikolai Piskunov vid Uppsala Universitet ett instrument som ska ta reda på om det finns liv på exoplaneter. Det är planeter som befinner sig i ett annat solsystem. Forskningen görs tillsammans med två andra universitet i Tyskland.

Forskarna bygger en ny spektrometer som heter CRIRES+ och är optimerad för att studera exoplaneter. En spektrometer registrerar ljusets intensitet i olika våglängder. Materien som finns mellan ljuskällan och spektrometern absorberar ljus och skapar så kallade spektrallinjer. Man kan använda stjärnljus som passerar exoplanetens atmosfär.

Ska mäta spektra i infraröd våglängd

Spectrallinjer fungerar som fingeravtryck för kemiska ämnen. Upptäcker man linjer som kommer från exoplaneter kan man se vilka ämnen som finns i planetens atmosfär.

– Instrumentet ska mäta spektra i infraröd våglängd: vanliga molekyler har starkast linjer i infraröd våglängd. Tillsammans med kemisk analys kan man bland annat säga något om temperaturen, tryck, säsong och variationer på exoplanetens yta, säger Nikolai Piskunov.

Stenplaneter på rätt avstånd

Planeter som har så lika förutsättningar som jorden är de man främst letar efter – och dessa har man hittat allt fler av.

– Det ska vara stenplaneter på lagom avstånd från sin stjärna krävs för att det ska kunna finnas flytande vatten på dem. Är avståndet för nära blir det för varmt och på för långt avstånd blir det för kallt, ungefär som Venus och Mars.

Instrumentet CRIRES+ monteras ihop den tyska staden Garching. Foto: Privat

Skickas till Chile

I slutet av år 2017 kommer spektrometern att skickas iväg till en av de största existerande teleskopet VLT, i Atacamaöknen i Chile. Inga stora städer, mörk himlen och låg fuktighet gör VLT till en perfekt plats för infraröda observationer. Där kommer den att utforska planetatmosfärer och möjligen upptäcka de ämnen som visar på att det kan finnas liv på andra planeter.

Resultat 2018

Observationerna och analyserna kommer att ta några år. Instrumentet kommer att vara färdigt för forskning i Chile i sommaren 2018 och forskarna hoppas på att presentera det första resultaten redan i slutet av år 2018.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer