Nikolai Piskunov bygger tillsammans med andra forskare en ny spektrometer som heter CRIRES+. Instrumentet är optimerat för att studera exoplaneter. Foto: Privat / TT ESO

Forskare söker efter liv utanför vårt solsystem

Publicerad

Just nu bygger forskaren Nikolai Piskunov vid Uppsala Universitet ett instrument som ska ta reda på om det finns liv på exoplaneter. Det är planeter som befinner sig i ett annat solsystem. Forskningen görs tillsammans med två andra universitet i Tyskland.

Forskarna bygger en ny spektrometer somheter CRIRES+ och är optimerad för att studera exoplaneter. Enspektrometer registrerar ljusets intensitet i olika våglängder.Materien som finns mellan ljuskällan och spektrometern absorberarljus och skapar så kallade spektrallinjer. Man kan använda stjärnljussom passerar exoplanetens atmosfär.

Ska mäta spektra i infraröd våglängd

Spectrallinjer fungerar somfingeravtryck för kemiska ämnen. Upptäcker man linjer som kommer frånexoplaneter kan man se vilka ämnen som finns i planetensatmosfär.

– Instrumentet ska mäta spektra i infraröd våglängd:vanliga molekyler har starkast linjer i infraröd våglängd. Tillsammans medkemisk analys kan man bland annat säga något om temperaturen, tryck, säsong och variationer på exoplanetens yta, säger Nikolai Piskunov.

Stenplaneter på rätt avstånd

Planeter som har så likaförutsättningar som jorden är de man främst letar efter – och dessahar man hittat allt fler av.

– Det ska vara stenplaneter på lagomavstånd från sin stjärna krävs för att det ska kunna finnasflytande vatten på dem. Är avståndet för nära blir det för varmtoch på för långt avstånd blir det för kallt, ungefär som Venus ochMars.

Instrumentet CRIRES+ monteras ihop den tyska staden Garching. Foto: Privat

Skickas till Chile

I slutet av år 2017 kommer spektrometern att skickas iväg till en av de största existerandeteleskopet VLT, i Atacamaöknen i Chile. Inga stora städer, mörkhimlen och låg fuktighet gör VLT till en perfekt plats förinfraröda observationer. Där kommer den att utforskaplanetatmosfärer och möjligen upptäcka de ämnen som visar på att det kan finnas liv på andra planeter.

Resultat 2018

Observationerna och analyserna kommer attta några år. Instrumentet kommer att vara färdigt för forskning iChile i sommaren 2018 och forskarna hoppas på att presentera det förstaresultaten redan i slutet av år 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.