Foto: Privat

Forskaren: ”Det handlar om ett gammalt skelett”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det lilla barnskelettet, som ramlade ner från ett tak i samband med renovering, åldersbestämts. Det var i slutet av augusti som fyndet gjordes i en gammalt hus i Skärplingetrakten.

– Det enda vi kunde se var att det handlar om ett gammalt skelett, säger Kanar Alkass, forskare vid rättsmedicinalverket/Karolinska institutet.

Barnet levde någon mellan slutet av 1700-talet och slutet på 1800-talet. Något som DN och  P4 Uppland tidigare rapporterat om.

Det är den så kallade Kol-14-metoden som använts för att tidsbestämma skelettet. Alla levande varelser tar under livet upp Kol-14. Genom att mäta den mängd som finns kvar i skelettet är det möjligt att räkna ut ungefärlig ålder.

Spännande arbete

– Det har varit spännande att göra en sådan här undersökning av ett skelett som funnits i ett gammalt hus, säger Kanar Alkass, som disputerat på att åldersbestämma personer genom att studera deras tänder.

Vad händer med skelettet nu?

Det ligger på rättsmedicinska enheten i Uppsala. Jag vet inte var det ska ta vägen sen. Det är en fråga för och rättsläkaren och polisen.

Så här ser det ut när skelettet hittades:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör historikern berätta om barnskelettet: ”Det är ett oäkta barn”. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.